Biz değerli arıcılar için sezonun en güzel zamanı balların sağılmaya başlamasıdır. Ülkemizde bazı yerlerde 2019 yılı için bal sağım zamanı başladı ve bizlere resim gönderen bazı arıcılarımızdan anladığımız kadarıyla arılarımız ürünlerini vermeye başladı. Bal sağım zamanı bölgelere Eylül ayı sonuna kadar devam etmektedir. İlk bal hasadlarımızı almaya başladığımız bugünlerde 2019 yılı bal fiyatları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Özellikle belirtmek isteriz ki; aşağıda yazmış olduğumuz bal fiyatları gerçek üretici üzerinden değerlendirilerek yazılmıştır. Bizim tarifini verdiğimizi ve içeriğinden emin olduğumuz bal fiyatıdır. Yani fiyatının yüksek olması gerçek bal olduğunu göstermez. Şekil olarak bizim anlattığımız baldır ama içerik olarak şeker ve şurup verdiyse hiçbir hükmü yoktur. Öncelik olarak balı çevrenizdeki arıcılardan ve kişiliğini bildiğiniz insanlardan almayı unutmayın lütfen. Çok büyük firma olması size kaliteli bal sunacağı anlamına gelmez.
Bal fiyatlarını açıklamadan önce yorumlar kısmından aşağıdaki taslağa göre balınız hakkında bilgileri vermeniz durumunda yeni müşteriler bularak ve balınızın tanıtımı yapabilirsiniz.
Telefon numarası: (kullandığınız cep telefonunu yazınız)
Bulunduğunuz il: (hangi ilde satışı yapıyorsanız onu yazın)
Balınız hakkında açıklama: (balınızı nerede ürettiniz ve içeriği nedir, tanıtımı yapın)
Bal fiyatları bulunduğu yöreye göre, balın çeşidine göre ve nektarın kaynağına göre farklılık göstermektedir. Yine bizim buraya yazdığımız fiyatlar ticari fiyatlar olmayıp doğal olarak üretim yapan arıcının balı üzerinden fiyatlardan bahsedeceğiz. Çünkü şeker balı yapıp çok cüzzi fiyatlara satıldığı için o bizim konumuz dışında kalıyor. Tabi konumuzun sonuna yine ticari bal fiyatları hakkında değinmek istiyoruz.
Bal çeşitlerine göre: Karakovan balı, petek bal ve süzme bal olarak 3 çeşit bal vardır. Karakovan balı da yine bir nevi petek balı diyebiliriz. Genel anlamda petek bal ve süzme bal olarak adlandırabiliriz.
Nektar kaynağına göre: Akasya balı, kestane balı, ıhlamur balı, ayçiçek balı, çam balı, narenciye balı, keki balı ve karışık çiçek balı olarak nektar kaynaklarına ayırabiliriz.
2019 yılı bal fiyatları için şunları yazabiliriz:
Kasnak karakovan balı (100-150 TL): Normal fenni kovanlara takılan ve kasnak geçirilerek arıların bal yapması sağlanan baldır. Petekli olarak üretimi yapılıp ve petekli olarak tüketimi yapılmaktadır. Kasnağa arını balı yapmasına yol göstermesi açısından 1 cm uzunluğundan mum takılır daha sonra arı kendisi örmeye başlar.
Kütük karakovan balı (150-200 TL): Eksi usul bal toplama yöntemi olan ve hatta karakovan ismininde bu şekilde kütük kovanlardan geldiği üretim şeklidir. Normal olarak arı tamamen kendisi yaparak herhangi bir şekilde mum takma ve ilave yapma durumu yoktur. Piyasada satılan ve en pahalı ballar içinde bulunmaktadır. Aynı zamanda karakovan balının süzmesi olmaz bunu unutmayın.
Çiçek petek balı (50-100 TL) – Süzme (100 TL): Genel anlamda ülkemizde en çok bulunan bal türüdür. Çok farklı çiçeklerin bir arada bulunduğu yörelerde elde edilen baldır. Çiçek çeşidi ne kadar çok artarsa kalite o kadar artacaktır. Yüksek rakımlı yörelerin balları daha değerlidir.
Kestane petek balı (100-150 TL) – Süzme (150-180 TL): Ülkemizde az olduğu için değerli olan bir bal çeşididir. Ağırlık olarak karadeniz bölgelerinde olan ve yağmurlu zamanlara denk geldiği için çok fazla da bal alınamadığı için ve az olduğundan yüksek fiyatlara gitmektedir. Kestane ağaçlarının yoğun olduğu yörelerde yapılan bu bal insan sağlığı için çok değerli olup, fazla tüketilmesi vücutta ters tepkilere neden olmaktadır.
Ayçiçek petek balı (40-60 TL) – Süzmesi (60-80 TL): Ayçiçek tarlalarının yoğun olduğu bölgelerde yapılan bal türü fiyat olarak diğer ballara göre düşüktür. Çünkü arı tek bir çiçekten yoğun bir şekilde bal topladığı için değeri düşüktür. Konunu başında belirttiğimiz üzere çiçek çeşidi ne kadar fazla olursa balın kalitesi o şekilde artmaktadır.
Not: Yukarıdaki fiyatlar doğal ve organik arıcılık yapan kişilerden alabileceğiniz fiyatlardır. Ticari olarak bal fiyatları biraz farklı olup onları da aşağıya yazıyoruz.
Toptancı olarak satılan bal fiyatları ise bizim belirtiğimiz fiyatlardan farklı olup ve daha düşüktür. Çünkü toptan olarak bu arıcılar yüksek tonlarda bal ürettiği için normal bal üreticisine göre fiyatları değişkenlik gösterir. Fiyatları ise bir internet sitesinden aldığımız oranlar üzerinden aynen yazıyoruz ve değerlendirmesini siz yapın.
Yukarıdaki fiyatları üzerinden de ticari olarak büyük tonaşlarda bal üretimi yapıyorsanız o şekilde satabilirsiniz. Peşin veya veresiye ye göre fiyatlarda farklılık olabilmektedir. Tekrardan belirtmekte fayda var elinizdeki balların satışını yapmak için yukarıda örnek verilen taslağa göre tanımını yaparak yorum yazabilirsiniz. Yine youtube Arıcılık TV kanalında da 2019 bal hasadı videosunu buraya kısa zaman içinde eklemiş olacağız.