Arı aktarma işlemi bir çok arıcının bilmesi gereken konuların başında geliyor. Çünkü zaman kovanlar yıprandığı için artık yeni kovanlara aktarma zamanı gelmiştir. İllaki bu normal kovan olarak düşünmeyin. Örneğin, eski usul karakovan arıcılık yapanların içindeki arıları normal fenni kovana aktarma işlemi yaparak teknik arıcılık yapabilirler.
Arı aktarma işlemine başlamadan önce her iki kovanı yanyana getirmeliyiz. Aktarma yapılacak kovandaki çerçeveler tek tek çıkarılarak ve arıları fazla rahatsız etmeyecek şekilde yeni kovana yerleştirmeliyiz. Bu çerçeveleri aktarırken yine çerçeve üzerinde bulunan ana arı kontrollerini yapmalıyız eğer ana arı memesi gibi memeler varsa ya bu memeleri bozacağız yada elimizde yedek ana arı olması için bunları farklı teknik ve usullerle saklamamız gerekecektir.
Aktarma işlemini bitirdikten sonra eski kovanı tamamen yerinden kaldırıp yerine yeni kovanı koyabiliriz. Artık arılar yeni kovan girip çıkmaya başlayacaktır. Ortalıkta eski kovanı kaybetmemiz gerekir çünkü arılar yine gider onu kokusuna girmeye çalışır. Yine bu aktarma işlemi sırasında ana arıya dikkat etmemiz gerekir. Çerçeveleri yeni kovana aktarırken dikkat etmeyerek ana arının yere düşmesine sebep olabilir o yüzden dolayı aktarırken mutlaka ana arıyı görelim ve yeni kovana koyduğumuzdan emin olalım. Eğer ana arı düşse yere daha o ana arı yeni kovana nede eski kovanı bulup giremez yerde kalır. Çünkü döllü kraliçe olduğu için ağır olur ve yerinden kalkamaz.
Yine arı aktarma işlemi hakkında sorularınız olursa yorumlar kısmından bizlere yazabilirsiniz. Konuyu daha iyi anlamak için aşağıda buluna videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.