Bulunduğunuz bölgeye göre arı ve ana arı ırkı seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü bir farklı bölgede çok verim olan arı ırkı sizin bulunduğunuz yörede yeterli performansı göstermeyebilir. O yüzden dolayı arı seçimi için bulunduğunuz bölgeyi iyi tanıyıp ve ona göre çevrenizde bulunan arıcılardan destek alarak hangi ırkı ile çalışmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Aynı zamanda bölgeniz hakkında gerekli bilgileri yorumlar kısmından bize yazarsanız bizlerde yardımcı olmaya çalışırız. Bölgenizin durumuna göre kaba taslak aşağıda yazmış olduğumuz arı ırkları ile çalışabilirsiniz.
Karniyol arı ırkı ile çalışmak istiyorsanız; bulunduğunuz bölge 500 ila 1000 rakım aralığında ise bu arı ırkı ile çalışma yapılabilir. Bu arının çıktığı ülke Slovenya ülkesidir. Dünyanın bir çok yerine buradan elde edilen damızlıklar ile çoğaltılmıştır. Karniyol arılar kolonileri kolay kolay yerlerini kaybetmezler. Diğer arı ırklarında yön konusunda bazen farklı kovanlara girebilir. Oğul verimleri yüksek olup, nektar zamanı ise güzel bal toplar.
Kafkas arı ırkı ile çalışmayı düşünüyorsanız; asıl bölgesi ülkemizin sınırı olan kafkasya’nın yüksek vadi yataklarından derlenen arı ırkıdır. Ülkemizde ise Artvin ilinin Macehal bölgesi ile Ardahan ilimizin Posof ilçesinde damızlık üretimi yapılmaktadır. Yüksek rakımlı yerlerde bulunuyorsanız kafkas arı ırkı ile çalışabilirsiniz. Çünkü yüksek rakımlı yerlerde dağ çiçeklerinin nektarları derinde olduğu için o derinlikteki nektarı sadece kafkas arısının dili alabilir. Çünkü kafkas arısının dili diğer arı ırklarına göre daha uzundur. Ayrıca propolis ürün elde etmek isteyenler kafkas arısı ile çalışabilir çok güzel propolis toplar. Karniyol arısına göre yön konusunda zayıf olup, yağmalama gibi eksi bir özelliği bulunmaktadır.
İtalyan arı ırkı ile çalışacaklar için; isminde anlaşılacağı üzere İtalyan ülkesinin Sicilya adasından damızlıkları üretilmektedir. İtalyan arı genel itibari ile sıcak bölgelerin ve akdeniz iklimine sahip yörelerin verimli arısıdır. Genel anlamda uysal bir arıdır. Ana arısı çok güzel yavru atar hatta ilkbahar mevsiminden başlayıp sonbahara kadar yavru atmasını devam ettirerek koloni mevcudunu yüksek seviyede tutmayı başarır. Diğer arı ırklarına göre oğul verimi düşüktür. Çok güçlü mevcut ile kışa girerek kış ayında bile sürekli stok tüketirler ve her ay dışarıya çıkarak çalışma eğilimdedirler. O yüzden dolayı sıcak bölgelerde kışlatılması gereken bir arı ırkıdır. Çok hızlık bir şeklide mum kabartırlar ve güzel petek örerler.
Anadolu arı ırkını tercih edecekler için; ülkemizde genel olarak görülen arı türlerinden biridir. Bazı bölgelerde yerli arı ırkı bazı yörelerde ise kafkas arısının farklı versiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışkan ve kış aylarına dayanıklı arılardır. Bal tüketimi çok az olup, kış uykusunda iken balını çok iyi kullanırlar. Kafkas arı ırkı gibi anadolu arısı da propolis toplama yeteneği yüksektir.
Karpat arı ırkı ile çalışmak için, bu arı yüksek rakımlı bölgelerin arısıdır. Dil uzunluğu olarak kafkas arısından sonra gelmektedir. Kışlatma yetenekleri çok iyi olup, gelişme özellikleri yüksektir ve anası günden 2000 adet üzerinde yumurta bırakmaktadır.
Yukarıda saymış olduğumuz genel arı ırklarının yanı sıra bölgelere göre ve yöresine göre farklı arı ırkları da bulunmaktadır. Örneğin; esmer arı ırkı, kıbrıs arısı, belfast diğer adı ile buckfast arısı ve suriye arısı gibi arı türleri bulunmaktadır. Bu arı ırkının yanında sizin yapmanız gereken bölgenizi iyi tanımak ve hangi ırkı ile çalışacağınıza karar vermektedir. Bazen bu ırklardan çok bölgenizde olan yerli ırk hepsinden daha iyi verim vermektedir. Yazımızın başında dediğimiz gibi yöreniz hakkında yorumlar kısmında bilgi verirseniz yardımcı oluruz hangi ırkı ile çalışmanız gerektiği hakkında.
Yorumları Göster
Merhaba,
Hatay yöresinin Amanos Dağlarında, geniş bir vadide bulunan, yaklaşık 1.000 rakımlı yaylasında, Karadeniz iklimine benzeyen (örneğin, kivi yetişen), kışları don yaşanmakla birlikte kışı çok sert geçmeyen, yağış, nem ve sisin olağan şekilde yaşandığı, ıhlamur, meşe, kayın, gürgen, çam, maki, kekik gibi bitki örtüsü bulunan, elma, armut, kiraz, kayısı gibi bahçe meyveleri yetişen bir iklimde/bölgede, 4 mevsim bulundurulacak koloni için, hangi ırkı tavsiye edersiniz?
Teşekkürler.
Kafkas arı ırkı ile çalışma yapabilirsiniz.
Teşekkür eder, işlerinizde kolaylıklar dilerim.
Çorum için hangi ırkı önerirsiniz?
Kafkas ve anadolu arı ırkları olabilir.
Güneydoğu Mardin Nusaybin düz bir ovadır hangi arı türü uygundur acaba
Kafkas ve anadolu arı ırkları ile çalışabilirsiniz.
1100 m 3600ft arkası orman olan arazime hangi arı önerirsiniz?
Kafkas arı ırkı ile çalışma yapılabilir, rakım olarak yüksek bir bölgedesiniz.
Mrb isparta da yaşıyorum birkaç kovan arı bakmak istiyorum köyümüz rakımı 1000 ile 1100 arasında değişiyor kış ayları sert geçiyor ilkbaharda da zaman zaman dön olayları oluyor. Bu bölge için Öneriniz nedir. Teşekkür ediyorum şimdiden
Kafkas ve anadolu arı ırklarını seçebilirsiniz.
Mrb iyi gunler ben çorum osmancik ilçesinin bi köyünde arıcılık yapıyorum burda yükseklik rakim 700 metre falan burdaki arıcılar genelde karniol arı cinsi yada yerli ırk kılıç arısı diye bi arı ırkı ile çalışıyor bizim yaylada bol kekik ve geven var yaylanın rakımı 1650 metre ben arılarımı yazın burda bal yaptırmak için götürmek ıstiyorum kışın ise 700 metre rakımda kislaticam hangi arı ırkı daha iyi uygun olur belfast yaylada uygun olur mu bu konuda bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler
Bölge olarak kafkas ve anadolu arı ırkları ile çalışma yapılabilir.
Ben kışın arılarımı 650 rakım da kışlatıp ilk baharı burada geçirip buradan da 1500 1600 rakıma gidiyorum. En uygun hangi ırkla çalışmam lazım sizce. Mevcut arı ırklarım kafkas melezi.
Belfast ve karniyol arı ırkları ile çalışma yapabilir. Kafkas melezi ile de çalışabilirsiniz.
Rakım 498 Mardin kızıltepede hangi arı ırkı ile çalıma yapilabilir
Belfast ve anadolu arı ırkları ile çalışabilirsiniz.
arıcılığa yeni başlamak istiyorum. bulunduğum bölge 1000 rakımlı ıspartanın bir ilçesi eğirdir. bolca elma ağaçları mevcut. hangi arı ırkını tavsiye edersiniz?
Kafkas arı ırkı ile çalışma yapılabilir.
Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde arıcılık yapıyoruz. Rakım 200 m civarı bu bölge için hangi arı ırkı tercih edilmelidir?
Karniyol ve belfast arı ırkları ile çalışma yapılabilir.
karadeniz bölgesi trabzonda hangisi tercih edilmeli ?
Kafkas arı ırkı bölgeniz için uygun olabilir.
Rakım 1100 yalancı akasya hardal geven adaçayı çeşitleri kekik çeşitleri yaban armut ağaçları deve dikeni çiğdem şalba kışın sahil
Doğan, kafkas arı ırkı ile çalışma yapılabilir.
rakım1370 1450 kafkas arısı mevcut belfaks bu rakımda nasıl çalışır
kasım çardak, rakım gereği kafkas arı ırkı uygun olur.
deniz seviyesi kışın yazları yayla 1300 seviyesi hangi ırkı tavsiye edersiniz
ahmet cetin, kafkas ve belfast arı ırkları ile çalışabilirsiniz.
1700 takımda arıcılık yapıyorum hangi ırk benim için uygundur birde belfaks ve karniyol irklari hakkında bilgi alabilirmiyim
Erdem sarikaya, ana arılar ile ilgili bilgiyi buradan alabilirsiniz... Ana Arı Gen
Bulunduğunuz bölge için en uyumlu ve uygunu kafkas ırkı arıdır. Kafkas ile çalışmaya devam ediniz.
Rakim 1500 civari. Belfast ve kafkas arisi kullananlar bulunmakta ama baharin cogalma sorunu oldugundan bal mevsimine kadar arilar güçlenememekte.bolgede keven kekik yonca korunga ve diger cicekler mevcuttur.
Hayırlı günler Mesut bey, Belfast arısı bazı bölgelerde sakin olmasında dolayı güzel de bal verimi vermektedir. Bölgenizi iyi tanımak gerekiyor. Zaten ana arıları 2 yıldan sonra değiştirmenizi öneririz. Hangi ırkı seçmeniz konusunda da bölgeniz ile ilgili daha fazla bilgi vermeniz gerekiyor ki şu ırk kullanın diyebiliriz. Rakım vb bilgilerinizi veriniz. Ayrıca karniyol ırkı da arılığınızda bulundurun bir sonraki sen iki ırk arasındaki farkı daha iyi görüp ona göre yolunuza devam edersiniz.