Bilindiği üzere arıların geçmişten günümüze kadar uzanan bir mühendisliği vardır. Bazen aklımıza arı kovanı nedir nasıl yapılır soruları gelmektedir. Bu sorulara yanıt olarak bir mühendislik harikası diyebiliriz.
Arı kovanı, arıların yapmasını sağlayan ve içeresine çerçevelerin yerleştirildiği bir üründür. Günümüzde arı kovanı ile ilgili olarak; ağaçtan, plastikten ve değişik sanayi ürünlerinden elde edilmektedir. İlkel zamanlarda arılar kovan olarak doğada ağaç kovuklarına ve kaya kovuklarına girerek yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Günümüzde de arı oğulu olarak kovanlardan kaçan arıları yine bu şekilde kendilerine sığınak bularak bal yapmaktadırlar. Dünya genelinde ölçü olarak dadant ve langsrot kovan tipleri bulunmaktadır ama dış şekil olarak farklı tasarımlar bulunmaktadır. Kovan ölçüleri dadant ve langsrot kovan tipleri üzerinden gitmektedir.
Arı kovanının içinde altıgenden oluşmuş petekler bulunmaktadır. Bu petekler bir mühendisin dahi şaşıracağı cinsten dizayn edilmektedir. Bu nasıl mı olur ilk olarak kovan içerisinde arıların olması gerekmektedir. Arı kovanı arıların peteklerinin etrafında onu koruyan bir tür settir. Arılar kovanın içinde belirli sıcaklık sağlarlar. Bu sıcaklık onlar için yeterli seviyeye geldiklerinde işleme başlarlar.
Arılar Ne İle Petek Yapar?
Arıların ayakları altında bulundurmuş olduğu salgı bezleri ile petek yaparlar. Arılar bu salgı bezlerinden bal mumu salgılarlar. Salgıladıkları bal mumları altıgen hale getirirler ancak bu işlem esnasında bir mühendislik harikası oluşmaktadır. Bir petek için sadece bir tane arı bulunmaz. Bunun için bir takım halinde çalışma yaparak petek oluşturulur.
Her arı kendi salgısını belirli sıcaklığa ulaştıktan sonra yapmaya başlar. Bu olay arılar arasında koordineli bir şekilde gider. Petek oluşumu o kadar düzgün yapılır ki bağlantı noktalarının izleri dahi gözükmez. Petek kalınlıklarının hiçbiri birbirlerinden farklı olmaz. Altıgen şeklinde olan petek hücrelerinin hiçbiri yamuk bir şekilde çıkmaz. Düzenli ve aynı ölçüde oluşmaktadır. Bu şekilde kendi salgıladıkları bal mumu sayesinde peteklerini inşa ederler.
Arılar Balları Nasıl Alır?
Arılar çalışkan bir yapıya sahiptirler. Peteklere bırakılan nektarlar tam bir grup çalışması sayesinde üretilir. Arı kovanı nedir sorusuna yanıt aslında bir fabrikadır. Kovanda bekleyen işleyici ve dışarıda gezen gezici arılar arasında iyi bir iş birliği bulunmaktadır. Gezici arı çiçekler nektarı alır kovana getirir, bırakır ve tekrar nektar toplamaya gider. İşleyici arılar ise gelen nektarı içip tekrar dışarı bırakarak nektarın salgılanmasını sağlarlar. Birkaç gün içinde petek gözlerinde nektar bala dönüşür.