Kategoriler: Arı Hastalıkları

Arı Kovanları Neden Sönüyor

Bilindiği üzere dünya genelinde toplu olarak arı kovanlarının söndüğünü görmekteyiz. Bu şekilde arı kovanlarının sönmesi dünya genelinde büyük bir kaygı yaratmaktadır.

İşte yapılan yeni bir araştırma, arı koloni çöküşlerinin sebebini, tek bir pestisit sınıfına değil, pestisit ve fungisitlerden oluşan bir kimyasal çorbasına bağlıyor. Yani, arıları kurtarmak için tek bir pestisit sınıfını yasaklamak yeterli değil.

Doğaya ve insana zararlı tarım ilaçlarının kullanılmadığı ekolojik/organik/doğa dostu tarım yöntemleri, arı nüfusunun, dolayısıyla gıdanın sürdürülebilirliği için en etkili, belki de tek çözüm. Maryland Üniversitesi ve Amerikan Tarım Bakanlığı tarafından yapılan ve Journal Plus One ‘da yayınlanan, türünün tek örneği araştırmaya göre, arıların topladığı polende, pestisit (böcek ilacı) ve fungisit (mantar ilacı) kalıntılarından oluşan bir kimyasal çorbası bulundu. Bu sonuç, koloni ölümlerinin sebebi konusunda yeni bir çığır açıyor.

Araştırmacılar kızılcığa benzeyen yaban mersini bitkisini tozlayan arıların polenini topladıklarında, arıların Nosema ceranae adında bir parazite karşı güçsüz düştüklerini keşfetti.Polen ortalama dokuz farklı pestisit ve fungisit içeriyordu, hatta bilim insanları bir polende 21 çeşit kalıntı buldu. Bilim insanları, bu sekiz farklı tarım ilacını, parazit enfeksiyonuyla ilişkilendirdi.

Bu polenle beslenen arıların parazite yakalanma ihtimali en az üç kat artıyordu. Daha önce, mantarla mücadelede kullanılan ama pestisit gibi böcekleri öldürmeyen fungisitlerin, arılar üzerinde zararlı bir etkisi olmadığı düşünülüyordu.

Geçtiğimiz yıllarda, koloni çöküşlerine sebep olduğu belirtilen neonikotinoid sınıfındaki pestisitler, Avrupa’da yasaklanmıştı. Ancak Maryland Üniversitesi’nden Van Engelsdorp, yeni araştırmanın pestisit ve fungisitlerden oluşan bir tarım ilacı çorbasının arıların sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor: “Pestisit konusu, bize söylenenden daha karmaşık. Sorun tek bir ürün değil, bu nedenle tek bir pestisit sınıfının yasaklanmasıyla çözülmüyor”.

Araştırma, arılarla ilgili bir sorunu daha ortaya çıkardı: İlaçlanmayan yaban arazilerden polen toplayan arıların polenlerinde de kalıntıya rastlandı. “Bu kalıntıların nereden geldiğinden emin olamıyoruz ama durum gösteriyor ki, sadece ilaca değil, ilaçlama tekniklerine de dikkat etmemiz gerekiyor” açıklaması yapıldı.

Bu şekilde arı kovanlarının sönmesini istemiyorsak tarım ile uğraşan çiftçilerimizi bilinçlendirmek gerekiyor. Bu bilinçlendirme çabaları başta devlet görevlileri gelirken ardından bütün arıcıların insanları ilaçlama konusunda uyarması gerekiyor. Arılar yaşar ve çoğalırsa bitkilerde o şekilde verimli olur ve insanlık yaşayacaktır.

Yorumları Göster

  • Arı ölümlerinde kimyasal ilaçların etkisi var. Ama her yıl kullanılan kimyasallar bu seneki kadar arı öldürmedi. Ülkemizde2017 de%40 arı söndüğü söyleniyor. Dehşet bir rakam bu. Kaybolan milli servetin rakamlarını hiçbirimiz bilmiyoruz. Bu arı sönmelerinde bir israil amerikan işi olduğuna eminim. Adamlarda bizim hayal bile edemediğimiz üstün teknoloji var. Kısaca anlatayım, 40 50 yıl önce varoa diye bir hastalık yoktu. Dünyada en satılan ilaç varoa ilacı, ilk okuduğumda ben de inanamadım. Peki bu varoanın yaratıcısı kim. Adamlar virüsüde ilacınıda buluyorlar tepeden önce virüsü yağdırıyorlar sonrada ilacı en yüksek fiyatdan çakıyorlar. Bu yıl akdeniz bölgesinde felaket bir arı sönmesi oldu. Erken gelişmesi için genelde akdenizde kışlattırırlar arıları. Size derler şu tarım ilacı yeni çıktı şu şu hastalığa iyi geliyor, sizinde teknolojiniz yok, geri kalmış bir ülkeyseniz inanırsınız. Bu kimyasal ilaçların içinede koyarlar arıları yok edecek bir madde, size kendi elinizle arılarınızı yokettirirler anlayamazsınız. Daha sonra tüm gazete köşelerinde tüm televizyon ekranlarında dinleriz yok şundan öldü yok bundan söndü. Komplo teorisi üretmiyorum. Yabancıları (ecnebileri) çalışkanlıklarından ötürü kutluyorum. Adamlar derslerine iyi çalışıyorlar. Bizim gibi birbirini boğazlamıyorlar.

  • Nosema hastalığında şerbete apimicin ilacı kullanacaksın,uçamazlar,ön delikten yerlere düşerler ve sonuç ölüm.

Paylaş