Arı Nasıl Bölünür

Arı bölme işlemi yaparken en önemli konu ana arıyı bulmaktır. Bölme yapacağımız zaman böldüğümüz diğer kovan zayıf olmalı ve bölünen kovan ise güçlü olarak kalması gerekir. Daha sonra bölünen arıya hemen ana arı verilmemesi gerekir. Ana arı asıl kovanda kalmalı ve bölmüş olduğumuz yani yeni yaptığımız arı kovanına ise en erken olarak bir kaç saat içerisinden ana arı verilmelidir. Ortalama olarak 2-3 gün içinde verilmesi daha makbuldur.

Ana kovanda fazla bal varsa bunları alınabilir, çünkü mevsime göre ana arı yavru atma işlemi yapacağı için bütün çerçeveler bal dolu olduğu için bal atamayacaktır. Özellikle kış ayına girmeden önce ana arının yavru atması çok öneldir. Yavru atsın mevcudu falan arılar ile kışı daha güçlü bir şekilde çıkarak ilkbahara ulaşsınlar.

Bölme işlemi yaptıktan sonra ana kovanı alıp eski yerine götürüyoruz yani daha önce her zaman çalışmış olduğu yerden alıp daha rahat çalışabilmemiz için başka yere götürmüştü şimdi aldık tekrar aynı yerine bıraktık. Ardından yeni oluşturmuş olduğumuz arı kovanı yaklaşık olarak 3-4 km uzak bir yere götürülmelidir. Eğer arıyı uzak bir alana götürmeye fırsatınız yoksa veya götürecek bir yer yoksa arılıkta kalacak ise daha fazla yeni doğmuş işçi arı silkeleme yapılarak yeni oluşturulan arı kovanında kalmasını sağlayarak diğer ana kovan gitmesinin önüne geçmiş oluruz. Ama arılıktan alıp uzak bir yere götürecekse böyle bir sorun kalmayacaktır.

3-4 gün sonra yeni oluşturmuş olduğumuz arı kovanını kontrol işlemini yaparız ve ana arı kabul edip etmediğine bakarız. Ana arıyı kabul ettiyse yeni çerçeve ve petekler ilave ederek ana arının yumurtlaması için yeni alanlar açmış oluruz. Eğer ana arı kabul işlemi yapmadıysa yeni bir ana arı tedarik ederek bu işlemi tekrarlayabiliriz.

Konu hakkında sorularınız olursa “Yorumlar” kısmından sormanız durumunda yardımcı olmaya çalışırız. Aşağıda izleyeceğiniz video ve ilgili yazı arıcı Ali Türk’ün bilgi ve tecrübelerinden faydalanılarak yazılmıştır.

Yorumları Göster

  • Merhaba hocam acemi ariciyim 3 kovanim var yer Antalya ariyi bölmek istiyorum 4 çıta bölüp hiç Ana vermeden 200 km uzağa goturecem uyarmi teşekkür ederim

  • Yer Giresun dediğiniz gibi bölme yaptım sağolun. Şimdi besleme işi nasıl olacak? Kemerlerde güzel bal var hiç besleme yapmasam olur mu? Ya da şu an beslemeye başlasam ne sıklıkta ve ne zamana kadar besleme yapmam lazım? Bölme arıların besleme mantığını anlatabilir misiniz amaç nedir ?

    • Bal stoğu varsa besleme yapmanıza gerek yoktur. Sonbaharda takviye beslemesi yapabilirsiniz.

  • Bölünen arı dört çıta hepsinde bal var ana arı 23 Nisan'da çıkacak çift leşmede sorun olurmu ham petekmi versem

  • Bölmüş olduğum arıyı 5 km taşımak yerine kovan hareket deliklerini 3 gün kapalı tutsam nasıl olur

    • Sıcak havalarda kapatmak sorun olabilir, taşımak ve yerini değiştirme daha doğru bir yöntem olabilir.

    • tabi ki bölünür zaten bir çok arıcı bal sağımını yaptıktan sonra bölme işlemleri yaparlar.

  • yeni bölmeyi 5 km uzağa götürdükten kaç gün sonra tekrar arılığa çetirmeliyiz

    • ABDÜLKADİR TULA, bir hafta sonra tekrar yerine getirip bırakabilirsiniz.

  • ben şimdi sizden 3 adet silkme arı sipariş ettim fenni kovan içinde karakovan gibi çalıştırmak istiyorum yani boş çıtalara kendi örsün petek işini kendi halletsin istiyorum. Sizden gelecek olan silkme arıyı kovanın içine alıp 1-2 gün içinde anayı aralarına salmayı sağlasam kovanı terk ederler mi yoksa orayı evleri kabul edip kendileri peteklerini örüp yaşamlarını sürdürürler mi? Teşekkürler..

    • Emre ÖZBABALIK, evet yaparlar ama siz yine klavuz olarak bir petek takın ki arılar ne yapacağını bilsinler. Bu şekilde arıcılık yapmak istiyorsunuz normal fenni kovanlarda değil de karakovan denilen kütük kovanlarda yapmanız daha doğru olur.

    • BU ARADA ÇITALAR VE KOVAN DAHA ÖNCE ARILAR TARAFINDAN KULLANILDI HER TÜRLÜ PETEK KALINTILARI VE PROPOLİS ARTIKLARI MEVCUT

  • 5 nisan da aldığım 3 kovan arı 7 ser Çıralı arilarimi düzenli olarak kontrol ettim 9 ar citaya kadar sorun yoktu Mayıs 25 inde 1 kovana kat çıktım fakat diğer iki kovanda ana arı yüzükleri olduğunu fark ettim temizledim 2 gün sonra yine ana arı yüzükleri vardı ama arıların bu senenin olduğunu belirteyim şuan için yapmam gerekenin iki kovanı bölmek.oldugunu söylediler ve bal alamayacagimi sormak istediğim şu arılar neden bu şekilde oldu havalar biraz yağmurlu ve soğuk geçti sebep havalarmidir yoksa başka sebepleri varmıdır ve uygulayabilecegim başka bir yöntem varmıdır işin açıkçası yeniyim ve bu yıl.bal almak istiyorum şimdiden tskler

    • Ahmet, yapmış olduğunuz yöntem genel olarak doğru ama ana arı yaşlı ise her şekilde koloni ana arı değişimi için bunu yapar. İnternette çiftleşmiş ana arı satın alarak anasını değiştirmeniz durumunda çözüm olur ve önceki memeleri hepsini yok edin.

  • merhaba yeni bölünen arıya yeni ana arı verilmişken şerbet verilirmi saygılar

    • KADİR ŞEN, yok yeni ana arı verdiğiniz zaman şerbet vermeyin. Ana arı kabul edildikten sonra verebilirsiniz.

  • Yeni iki kovam ari boldum amasyaliyim fakat ana koymadım koyduğum citalardan biri günlük yavru vardı amaç anayı kendim çıkartmak ana çıkana kadar bu süreç içersinde bu yeni bölmüş olduğum aryinasil besleyebilirim

  • iyi çalışmalar ben 5 ay önce 7 kovan 9 çıtalı anası mevcut arı aldım 3 hafta boyunca arılar hiç bir sorun olmadan çalışmaya devam etti 2 şer çıta ekledim. geçen haftaki kontrollerimde kovan önünde ölü halde 1 adet ana arı buldum kovanların 6 sında ise ne ana arıya ne de günlük yumurtaya rastlamadım. koyduğum petekleri çok az işlemişler kuluçkalıktaki peteklerin üzerine de dalak atmışlardı kovanların bazılarında ana arı memesi mevcut. dün tekrar kontrol ettim hala günlük yumurta yok memeler ise duruyor. bu durumda ne yapmam gerekir bilgilendirmeniz mümkün ise çok makbule geçer şimdiden allah razı olsun iyi çalışmalar.

    • salih, eğer dışardan hazır ana arı alıp vermem gerekirdi ama şuan kovanda ana arı mesesi varsa bırakın onlar çıksın arılar kendine ana arı yapsınlar. Bu aşamada yapılacak başka bir şey yoktur. Takip edin memeden çıkan analarda yumurtta atmazsa acil bir ana arı tedarik edin.

  • bana göre en sağlıklı bölme işlemi tarlacıların araziye yayıldığı saatlerde yanı öğle saatlerinde bölünecek kovanı yana koyun onun yerine boş bir kovan koyun ve o boş kovana bir yumurtalı bir polenli ve birde ballı çerçeve koyun arılı çerçeve olsun dikkat edin ana yeni yaptığınız kovanda olmasın eski kovanınızın ağzını kapatın ve arılıktan alın 8-10 kilometre uzağa götürün yeni kovanada ana memesi veya ana verin ana kafeste olsun bölme işleminden hemen sonra ana verebilirsin akşama gün batımında bak yeni kovana tarlacılarda gelip girmiş 4 çıtalık arı olmuştur bir çıtada o zaman ver hayırlı olsun ben başka bölme tanımam

    • ertuğrul bey, arı nasıl bölünür ile ilgili yaptığınız yorum için teşekkürler.

  • fenni kovandan karakovana arı silkerek, daha önceden örülmüş petekleri kovana yerleştirerek ve kafeste yeni ana arı vererek Bölme işlemi yapılabilir mi?
    Not: örülmüş peteklere yumurta, açık yavru ve kapalı yavru olursa yada hiç yavru olmadan

Paylaş