Değerli arıcılar, artık ilkbahar mevsimi geliyor ve arılarımız oğul verme işlemi yapacaktır. Tabi ki bal verimliliği açısından ve teknik arıcılıkta arı oğulu iyi bir şey değildir. Bazı arıcılarımız arı oğul verince sevinir ama teknik arıcılık bu şekilde demiyor. Arıya oğul verdirmeden o sezonda yüksek verimde arı ürünleri alabilmektidir. Sizlere arı oğulu nasıl engellenir onur ile ilgili bazı ip uçları vermek istiyoruz. Sizler bilgi aktarımı yaparken bizlerde bir şeyler öğrenmenin tadını yaşıyoruz.
İlk önce bir arının oğul vermesine neden olan sebepleri iyi bilmek ve ona göre tedbirleri almak gerekir. Arının oğul vermesine zorlayan faktörlerden biri kovan içerisinin dar ve gereğinden fazla sıcak ve havasız kalmasıdır. O yüzden gelişimi iyi olan arı mevcudu yüksek olan ve oğul vermeye hazırlanmış arı kovanın içerisini genişletmek ve rahatlatmak olmalıdır. Kovanın içerisinde bulunan eski, düzensiz ve yavrulu olan bir kaç petek alınarak arının rahatlamasını sağlarız. Burada almış olduğumuz yavrulu petekleri zayıf arı kovanlarına veya güçlenmesini istediğimiz diğer arı kovanlarına ilave olarak verebiliriz. Bu şekilde aldığımız peteklerin yerine yeni çerçeveye petek takılmış boş ham petek olan çerçeveler verebiliriz. Kovan içeresinden bölme tahtası varsa bu alınır veya genişleterek arını iştigal ettiği alan genişletilmiş olur. Kovan uçma deliği arıların rahat bir şekilde girip çıkacağı şekide açılır ve kovan içeresindeki havalandırma bu sayede sağlanmış olur.
Arı kovanları herhangi bir şekilde arılık veya kapalı bir alanda değilse açıkta olan kovanların üzeri güneşten etkilenmemesi için kapatılır. Aşırı şekilde güneşten etkilenen arı kovanların üzerinde bulanan kapak üstlerine koruyu parçalar veya yaprak gibi dallar konulmalıdır. Arı kovanları boyanırken beyaz renk seçilmeli ve güneş ışınlarından daha az etkilenmesini sağlamalıdır. Böylece arılar güneşten daha az zarar görecektir.
Eğer mevsim olarak ilkbaharı bitirip arıların bal mevsimine yakın ise arıların ballığa çıkması için kuluçkalığın üzerine ballık ilavesi yapılarak arıların kuluçkalıkta durma süresini bu şekilde azaltılmış olur. Ballık konulması hakkında ilgili yazımız arıcılık takvimi kategorisinden okuyabilirsiniz.
Arı kovanı muayene ederken ve çerçeveleri tek tek kontrol esnasından çerçeve üzerlerinden ana arı memesi var ise bunlar imha edilmelidir. Hatta bu ana arı memeleri haftada bir defa yada on günde bir mutlaka kontrol edilerek bozulmalıdır. Kovan içerisinde bulunan sıcaktan bozulan veya arıların yanlış bir şekilde örmüş olduğu petekler alınarak arıların rahatlamasını sağlayabiliriz.
Bazı arı ırkları sık bir şekilde oğul verme işlemi yapar. Bu yüzden bulunduğunuz yöreyen en uygun olan arı ırkı seçerek ve oğula yatkın olmayan ana arı ile çalışma yapmanız en doğru tercih olacaktır. Bazı bölgelerde karniyol arısının oğula yatkın olmadığına dair görüşler olduğu bilinmektedir. Arılar genelde kuluçkalıkta durmaktadırlar siz arıya ballık koydusanız ve arının ballığa çıkmasını istiyorsanız, kuluçkalıkta olan bir kaç çerçeveyi ballığa alarak arıların rahat bir şekilde yukarda çalışmasını sağlamış oluruz. Aşağıdan aldığınız dolu çerçevelerin yerine, ballıkta çevçevlerden aşağıya koyarsınız.
Arının oğul vereceğini düşündüğünüz kovandan güzel ve düzgün yavrulu olan çerçeleri alarak arılıkta bulunan zayıf kovanlara vererek onların güçlemesini sağlayabiliriz. Bu şekilde yavrulu aldığınız peteklerine yerine ham petekli çerçeveler vererek arı bunları yeniden dolduracağı için bu zaman sürecinde oğul verme işlemi geçikeçektir yada oğula gitmeyecektir. Anası olan kovanın anası alınarak onun yerine yeni ana memesi olan petekler ilave edebilirsiniz. Eğer ana yaşlı ise ana kovan içinde ezilerek kovan atılır sonra kovan kendi kendine yeniden bir ana inşa edeceği için bu yaklaşık olarak yirmi beş gün bir zaman alacağı için o yüzden arının oğul vermesi geçiktirilerek bal yapması sağlanmış olur. Arılar kontrol ettiğinizde ana memesi asmışsa bunları bozarak arının oğul vermesi engellenmiş olur.