Çok kaliteli balı olan bu bitki, iyi bir mera bitkisi olmasının yanında, yeşil gübre bitkisi ve tıbbi bitki olarak da yetiştirilmektedir. Arı otunun tohumları küçük olduğu için tekstür ve drenaja dikkat edilmelidir. Ekimle birlikte, yanmış çiftlik gübresi veya toprak tahlili sonrası hesaplanarak Ekimde 5 kg saf azot (N) ve 5 kg fosfor (P2O5)i verimi artıracaktır. Kışları sert geçen bölgelerimizde ilkbahar ekimi yapılmalıdır. Çiçeklenme süresini artırmak amacıyla; ekimi bir kaç defada yapmak ve sulama yapılıp vegetatif dönemi uzatarak tohum oluşumunu geciktirmek mümkündür. Sıraya ekimde, sıra arası 20- 30 cm arasındadır. Dekara atılacak tohum 1 – 1,5 kg olup 1-2 cm derinliğe bırakılmalıdır. Elle serpme de daha fazla tohum kullanılır. Ekimi, çiçeklenme süresini artırmak amacıyla bir kaç defada 2-3 hafta aralıklarla yapmak mümkündür. Böylelikle farklı zamanlarda çiçeklenmeye gelen bir tarla elde edilerek çiçeklenme periyotu uzatılabilir.
Arı otu tohumu siparişi için tıklayın…
Ekim Zamanı Tavsiyesi: Senede 3 defa ekim yapılması tavsiye ediliyor.
İlkbaharda ve doğada çiçeklenmenin bitmesinden önce yani haziran-temmuz aylarında ekimi tavsiye ediliyor. Arıcılıkta bal üretimi olarak ve hayvancılıkta yem bitkisi olarak kullanılmaktadır. 60-100 cm boylanma yapar. Arı otu tek yıllık bitkidir. Toprak seçiciliği yoktur,her tür toprakta yetiştirilir. Ilıman iklimlerde sonbahar,sert iklimlerde sonbahar ekimi yapılmalıdır.
Arı otu ekiminden önce toprak iyi bir şekilde sürülmeli daha sonra tapan(sürgü) ile sıkıştırılmalıdır. Toprak işlemi yapıldıktan sonra dekara 20-30 kg taban gübresi atılır. Gübreden sonra dekara 1-1,5 kg arı otu tohumu serpilir ve son olarak sürgü ile tohum Üzerleri kapatılır. Mevsim yağışları yeterli ise sulama ihtiyacı olmaz fakat yağış olmadığı takdirde sulama gerekmektedir. Arı otu 2 ay boyunca çiçekli kalmaktadır. Çiçeklerden daha uzun bir süre faydalanmak için ekim 15 günlük periyotlarda ekilebilir.
1 dekar ekimi yapılan arı otu tohumu 2 koloni arıyı besler.50-70 kg değeri yüksek bal üretir. Arı otunda çiçekler açık mor renklidir. Arı kolonisinin gücüne göre iyi bir sezonda koloni başına 5-9 kg arı otu balı hasat edilebilmekte, dekara bal verimi 30-100 kg arasında olmaktadır.
Akdeniz sahil kuşağında rakımı 500 metreye kadar olan yerlerde sonbaharda eylül-kasım ayları arasında ekilmektedir. Karadeniz Bölgesinde ise Ocak ayı sonunda ekilen arı otu, Mayıs ayı ortasından itibaren çiçeklenmeye başlamaktadır. Ülkemizde yapılan arı otu yetiştiriciliğinde herhangi bir hastalık ve zararlıya karşı ilaçlama yapılmasına gereksinim yoktur.
Arı Otunun Bal Arıları İçin Önemi:
1832 yılında Avrupa’ya getirilen arı otu Almanya ve İngiltere başta olmak üzere bir çok Doğu Avrupa ülkelerinde yeşil ve kuru ot bitkisi, erozyonu önleyici örtü bitkisi ve süs bitkisi olarak kullanımı yanında, elverişli bir nektar ve polen kaynağı olarak da arı yetiştiricileri tarafından geniş bir şekilde ekimi yapılmaktadır. Ayrıca silaj üretimine çok uygun bir bitki olması nedeniyle süt verimi artışına katkıda bulunmaktadır.
Bütün bu faydalarının yanında arı otu, arılar için yarayışlı olduğundan arı merası olarak kullanımı daha yaygın olmaktadır. Arı otu, nektar ve polen kaynağı açısından dünyanın en üstün 20 bal bitkisi arasında yer almakta; pek çok ülkede bal arılarının yararlanması için özellikle arılıkların önüne ekimi yapılmaktadır. Bazı Avrupa ülkelerinde ise arı yetiştiricileri kolonilerini gezginci arıcılık sistemi içerisinde arı otu ekili alanlara özellikle taşımaktadırlar.
Genel olarak nektar ve polen kaynağı olan arı otu silo yemi olarak da kullanılabilmektedir. Erken ekimlerde maksimum çiçeklenme 6000 adet/m2 ye ulaşırken Ekim sonu ve Kasım aylarındaki ekimlerde en üst nokta 9000 adet/m2 olmuştur.
Yorumları Göster
Selamlar.. Bir kaç sorum olacak.
1. Bu otu traktörle 2-3 cm aşağı ekmek zor görünüyor. 10 cm derine eksek çıkar mı ?
2. Su konusu biraz kafa karıştırıyor. Manisa da arazimizde hiç sulama imkanımız yok. Sulama yapılan bir alana göre verim ne kadar düşer ? yada dönümden ne kadar bal alınabilir ?
3. Sizce Manisa da ilkbahar ve sonbaharda bal/polen üretimi için hangi aylarda ekim yapmak gerekir ?
3. Bu otu ve tohumunu üzerinde kurutup sonra ekim zamanı traktörle sürerek toprağa paçal etsek yeniden yetişir mi ? Her seferinde otu biçerek tohumu ayırmaya gerek var mı ?
4. Ektikten sonra ne kadar süre sonra çiçek açıyor. Bu sürede mevsimin ve yağışların etkisi oluyor mu ?
5. Çİçekten ne kadar sürede bal alabiliyoruz. Çiçeğin bitki üzerindeki süresine suyun ve mevsimin etkisi var mı ?
Bilgi verebilirseniz çok seviniriz.
Tşk..
1- Sorun olabilir.
2- Susuz yapabilirsiniz.
3- Şubat ve Mart aylarında yapabilirsiniz.
4- 3 ay sonra açmaya başlar.
5- 15 gün tam çiçekte kalır.
Bal akımından kaç gün önce ekilmeli
2-3 ay öncesinde ekilmesi uygun olur.
Şekli nasıl yuvarlak mı
Evet yuvarlıktır.
Sadece tahıl yetişen bir tarlada susuz tarımda verim ne kadar değişir , kademeli ekim yapsak temmuz-ağustos aylarında sulamak gerekirmi ? .
Susuz bir tarımdır ama su varsa da tabi faydası olacaktır. Aşamalı ekmeniz mantıklı bizimde önerimiz zaten kademelidir.
YANLIŞ ANLAŞILDIM GALİBA SORUM ŞU ŞEKİLDE 1000 M2/DEKAR DAN BAL HASATI SONRASI KAÇ KG SLAJ YAPABİLİRİM
BEN FARKLI BİR KONUYA DEĞİNEYİM ÇİÇEKLENME SONRASI SLAJ YAPMAK DÜŞÜNCESİNDEYİM ( İYİ BİR BAKIM İLE ) DEKARA NE KADAR SLAJ VERİMİ OLUR
ADEM ADEM, tabi ki yapabilirsiniz. 1 dönüme 1 kg atabilirsiniz toprak ile karıştırıp. Siparişinizi Avrasya Arıcılık firmasından verebilirsiniz.
Konya nın karapınar ilçesinde tarım ve hayvancılık yapmaktayım.karapınar ilçesinin rakımı1030 metredir yıılık yagıs ortalaması 12 cm dir ;sulama imkanı vardır .1960 beri dönem dönem amatör olarak arıcılık yapmakta ailem bir kaç kovanala. yonca veara sırada ayçiçegi tarımı yapmaktayız çalı igdesi tarla etrafına ekilidir.ilçede bahar dönemi geç son bahar dönemi erken zirai don görülmektedir. arı otunu nereden temin edebilirim.
ömer, arı otu temini buradan satın alabilirsiniz her zaman; Avrasya Arıcılık Dükkan olarak bakabilirsiniz.
Selamlar kastamonu ihsangazide ekecegim nisanin sonuna dogru eksek etkili olurmu bal akim zamani mayis20 ile haziran 15 arasi oluyor
Mehmet emin, olur sulama işlemi de yaparsanız olur.
arı otu bazı kaynaklarda 9-14 kilo bal verir yazıyor o başka bir bitki mi yoksa bilgi yanlış mı. Birde arı otumu yoksa kayseri yoncası mı ekmek daha mantıklı bal için
yaşar, bildiğimiz ot'tur. Görsellerinde de görebilirsiniz.
peki dekara bal verimi ne kadar. Birde arı otumu yoksa kayseri yoncası mı ekmek daha mantıklı bal için
Sulama yapacağım için yabancı ot mücadelesi gerekir, nasıl mücadele etmeliyim yabancı otlarla,?
gerçekten bu sene ektim çok güzel verim aldım yalnız durmuş beyin dediği gibi biçimden sonra tohumu ayrıştırmak çok zor oldu biçtikten sonra yerini tekrar sürdüm dökülen tohumlardan çok muzzam çıkmış ama gün itibari ile kış geldi heralde yetişmeden soğuk alır acaba ilkbaharda tekrar çatlarmı kışa dayanıp dayanmadığını nasip olursa bahara göreceğiz aksaraydan selamlar
sertifikalı olarak satışını gerçekleştirmekteyiz.
ekecek olur isek tohumunu ayrıştırmak için nasıl bir yol izlemeliyiz?tohumu ayrıştıracak makine mevcut mu?
durmuş gürler, makinesine daha önce ülkemizde görmedik ama mutlaka bunun bir makinası vardır.
Herkese selamlar. Tohumun nasil elde ede biliriz ? Ben Azerbaycandan yaziyorum.
biz sertifikalı olarak satıyoruz.
adreini ayaz yada ara emin kuru tohum lazım
Vagif, yazının en altında sipariş için diye bir link var oraya başvurabilirsiniz.