Arıcılık alanında hem alaylı hem mektepli olarak ilerlemek istiyorsanız arıcılık bölümü okumanız gerekir. Ülkemizde arıcılığı eğitimini önceden alarak okullu bir şekilde yapmak istiyorsanız arıcılık bölünü bitirebilirsiniz.
Arıcılık Bölümü Nedir?
Arıların özelliklerini, bal üretimi başta olmak üzere arı ürünleri denildiğinde bal, polen, propolis, arı sütü, arı zehiri vb. ürünlerin hazırlanması ve satışa sunulmasına kadar üniversitede eğitimi verilen bir bölümdür. Ülkemizde ne kadar bu meslek hobi bir mesleğinden yola çıkılarak profesyonel bir mesleğe dönüşse de bu şekilde eğitimi de alarak arıcılık yapabiliriz.
Arıcılık bölümünde arı ürünleri yanında arının satışı ve ana arı üretimi gibi aynı zamanda ülkemizde son zamanlarda yapılmakta olan paket arı çalışmaları da eğitim sürecinde verilmektedir.
Eğitim Süresi:
2 yıllık bir eğitim süresi olarak toplamda 4 üniversitede verilmektedir. Buradaki amaç, arıcılık sektörüne teknik elaman yetiştirerek işgücü sağlamakdır.
Arıcılık Bölümü Olan Okullar:
Düzce Üniversitesi
Ardahan Üniversitesi
Fırat Üniversitesi (Elazığ)
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Arıcılık Okulu Dersleri:
Bu bölümü okuyacak olan kişi toplamda 14 çeşit ders görmektedir. Bunları aşağıya şu şekilde sıralayabiliriz.
Arı Anatomisi ve Fizyolojisi,
Arı Ekosistemi,
Biyokimya,
Botanik,
İstatistik,
Zooloji,
Arthropoda,
Arı Davranışları,
Arıcılıkta Mevsimsel Çalışmalar,
Bal Arısı Hastalıkları,
Arıcılık Uygulaması,
Bal ve Bal Teknolojisi,
Ana Arı Üretim Tekniği,
Arıcılıkta Yapay Tohumlama gibi derslerden öğrenciler sorumlu olmaktadır. Bu derslerin yani aynı zamanda öğrenci 40 saatlik staj eğitimi de alması gerekir. Arıcılık önlisans eğitimi 4 dönem başarı ile tamamlayan öğrenciler tekniker mezunu olarak mezun olurlar.
Yine 2 yıllığı bitirdikten sonra devam etmek isterse Dikey Geçiş Sınavı ile puan alması durumunda 4 yıllık bölüm olan Zooteknik bölümünü lisans düzeyinde bitirebilirler. Yani 4 yıllık üniversite mezunu olmuş olurlar. Zooteknik bölümünün amacı da arıcılığın yanında hayvanların yetiştirilmesi, ürünlerin veriminin artırılması, ürün ve hayvanların bakılması ve beslenmesi gibi alanlarda doğru teknik ve yöntemler ile ilerlemesini sağlamaktır.
Arıcılık okulundan mezun olan ne işe yapar:
Canlı arı yetiştiriciliği, ana arı yetiştiriciliği, bal üretimi, propolis, üretimi, arı zehiri üretimi, paket arı üretimi, polen üretimi, polen üretimi, arı ekmeği ve apiair (arı havası) gibi alanlarda çalışabilirler.