Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS)

23
paket arı
satılık arı ve paket arı

tbs arıcılık kayıt sistemiArıcılık Kayıt Sistemi‘nin amaçı, bakanlığını önderliğinde yapılan bu çalışma 2008 yılında faaliyet başlamış olup günümüzde de aktif bir şekilde kullanıma devam etmektedir. 02/01/2015 tarihine kadar arıcılar kayıt sistemi olarak Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) kullanıyordu bu tarihden sonra buradaki veriler ile birlikte ve bundan sonraki kayıtlar Tarım Bilgi Sistemi (T.B.S) üzerinden alınacaktır. Türkiye genelinde sağlıklı bir şekilde ve kontrollü bir kayıt sisteminin oluşturalabilmesi için bütün arıcıların bu sisteme kayıt olmaları ülke arıcılığın istatistiksel anlamda takibi için önemlidir.

Arıcılık kayıt sistemi Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin sorumluluğunda yürütülmektedir. Tüm arı kolonileri ve arıcıların kayıt altına alınması hedeflenmektedir. Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) güncellemelerinizi yaptırmayı unutmayın. Arı Kayıt Sistemi 02.01.2015 tarihi itibari ile tbs.tarim.gov.tr adresinden hizmetine devam etmektedir.

Arıcılık Kayıt Sisteminin Amaçı;
>Ülke kovan varlığını, barkot sistemi taşıyan plakalarla tanımlamak,
>Merkezi kayıt sistemi kurularak, tanımlanan arıcı ve kovanları sisteme kayıt edip veri tabanını oluşturmak,
>Kurulan sistemle; gezginci arıcılıkta kovan hareketlerini kontrol altına almak,
>Desteklemeleri sağlıklı bir şekilde üreticiye yansıtmak,
>Desteklemelerde haksız yere alınan hak edişleri engellemek,
>Kovandan sofraya kadar bal ve arı ürünlerini takip etmek,
>Ülkemiz insanının bal ihtiyacını iç üretimden sağlıklı, güvenli ve düşük maliyetle temin ederek, üretici ve tüketici memnuniyetini sağlamak.

Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS)’ye Nasıl Kayıt Olunur: Sisteme nasıl kayıt yapmanız gerektiğini aşağıda bulunan resimler ile anlatılmaya çalışılmıştır. Arıcılık sistemine kayıt ile ilgili aşamalar teker teker anlatılmıştır. Eğer resimlere baktığınızda tam olarak konuyu anlamadıysanız aşağıda bulunan arıcılık kayıt sistemi videosunu izleyiniz.

 Arıcılık Kayıt Sisteminde yer alan;
a) Sabit Arıcı: Tüm yıl boyunca kolonilerini aynı yerde bulunduran arıcıyı,
b) Gezginci Arıcı: Bitkilerdeki farklı çiçeklenme döneminden üst düzeyde faydalanmak ve kış koşullarından arıyı korumak maksadıyla kolonilerini yer değiştiren arıcıyı,
c) Arılık: Arıcıya ait arı ve arıcılık ekipmanlarının yerleştirilmiş olduğu açık alan, kapalı tesisleri ve taşınabilir araçları,
ç) Ana Arı Üreticisi: Ana Arı Yetiştiricisi Sertifikası sahibi olup, ana arı üretip satan kişi veya tüzel kişileri,
d) Aktif Koloni: Yumurtlayan ana arısı bulunan ve koloni faaliyetlerinin sürdürüldüğü arı ailesini,
e) İşletme numarası: Bakanlık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınan işletmelere verilen sayıyı,
f) İşletme Adresi: Arıcının işletme numarasını aldığı, kayıtlı olduğu il/ilçe de bulunan sabit adresi
g) Pasif koloni: Koloni faaliyeti bulunmayan boş kovanları ifade eder.

Arıcılık Kayıt Sistemine Nasıl Girilir: Arıcılık kayıt sistemine girebilmeniz için yeni arıcılık kayıt sistemi olan tbs.tarim.gov.tr adresine giderek oraya gittikten sonra yapılması gerekenleri aşağıdaki resimler ve video ile anlatmaya çalışılmıştır.

satılık arı ve paket arı
paket arı
Önceki İçerikKarabuğday
Sonraki İçerikErkek Arı
Subscribe
Bildir

23 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments