Arıcılık Nedir

0
paket arı

Arıcılık Nedir sorusuna cevaplar bulalım…

Öncelik olarak bulaşıcı bir hastalıktır. İlk hastalığın bulaşmaya başlaması merak ve hevestir zamanla kendi dünyasına sizi almaya başlar. İlk başta hobi amaçlı yaparken zamanla para kazanmaya başladığınızı görürsünüz ama bu uzun ve meşakkatli bir yoldur. Aynı zamanda, fazla bir sermaye gerektirmeden küçük bir sermaye ile ve az maliyetle toprağa bağlı kalmadan yapılan, kısa vadede getirisi olan, doğada orman içerisinde yaşayan insanların yaptığı ve gelir düzeyi düşük çiftlerimizin gelirlerine katkı sağlayan ve her geçen gün modern teknikler ile gelişen bir tarım faaliyetidir.

arıcılık yapmak istiyorum 2

Arıcılık insanlık tarihi kadar eskiye dayanmakta olup ve günümüzde teknolojinin hızlı gelişmesinin yanında yeni teknikleri ile daha fazla uğraş alanı olmaya başlamıştır. Modern arıcılığın olmadığı zamanlarda arıların kendilerine sığınak olarak belirledikleri ağaç ve kaya kovuklarında bal yapmaktaydı ve insanlarda buralardan aldıkları bal ile ihtiyaçlarını karşılamaktaydılar. Bu şekilde insanların bal alma ihtiyacı arıları daha iyi tanımak için ve arıcılığın insanların hayatına girmesinde vesile olmuştur. Ülkemizde arıcılık genellikle dededen kalma ve emekli insanların yaptığı bir iş olmaktan çıkıp artık bir kazanç kapısı olmaya başlamıştır. Çünkü doğru teknik ve yöntemler uygulandığı zaman kısı sürede kar etmenizi sağlayacak bir iştir.
arıcılık nedir 5

Eğer bu işi profesyonel anlamda ticaretini yapacaksanız tecrübeli ve bir arıcının yanında belli bir süre çalışmak gerekiyor. Yada farklı eğitim yerlerine giderek arıcılık kursu gibi eğitimler alarak bu konuda kendimizi geliştirmeliyiz. Eğer bu işi çok küçük yaşlarda kafanıza koyduysanız arıcılık okulunu okuyarak bu konuda eğitimci bir arıcı olmanız hem sizin için hem ülke arıcılığı için önemli bir faktördür. Arıcılıkta birinci amaç, bal üretimi yaparak bal ihtiyacımızı karşılamak ve bunu satışı yapmaktır. Ama günümüzde artık arı ürünleri çeşitlenerek balın yanı sıra, polen, arı sütü, propolis, bal mumu ve arı zehri gibi farklı ürünlerde elde edilmektedir.

Arıcılık yapmak için arılarınızın konumlandırıcağınız yere arılık denilmektedir. Arılık yerini seçerken bulunduğunuz o bölgeyi iyi tanımalısınız ki arılar için en doğru yeri seçebilirsiniz. Arıcılık yapacağınız yerin hava şartları gibi faktörler önemli olup, aşırı rüzgar alıyor mu, güneşe fazla maruz kalıyor mu, su kaynaklarına yakı mı bunun gibi özellikleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Arılar fazla rüzgar alan yerleri ve aşırı güneşe maruz kalan yerleri sevmez çalışmazlar. Ayrıca arıların bulunduğu yere su kaynağı ne kadar yakın olursa daha iyi olur. Arıların için su olsun veya bal olsun kaynağının yakın olması arıların daha fazla yaşamasını sağlar. Fazla çalışan arı daha hızlı ölmektedir.
arıcılık nedir 4

Arılık yerinizi seçtikten sonra çalışmak istediğiniz kovan türünü belirlemelisiniz bu kovan türleri olarak ilkel arı kovanı ve fenni arı kovanı olarak iki türlü olmaktadır. Eğer karakovan balı gibi bir ürün üretmeyecekseniz veya eksi usul bir arıcılığa merakınız yoksa, ticari olarak bu işi yapacaksanız fenni ve modern kovan dediğimiz kovanlar ile çalışmanız gerekir. İlk başta 3-5 arı kovanı ile başlayabilirsiniz. Alacağınız bu kovanların tarım bakanlığının standart kovan ölçülerine uygun olsun çünkü, ilerde bir gün kovan sayınızı artırmak istediğiniz zaman arı kovanları arasında çerçeve transfer etmek gerekeceği için her kovanın çerçevesi bir bir uysun. Ayrıca yine kovan tercihi yaparken kovan tabanının plastik olmalı ve polen toplama özelliği olması arılardan daha iyi verim almanızı sağlayacaktır. Bu arı kovanları ile çalışırken bulunduğunuz il ve ilçedeki tarım müdürlüklerine veya halk eğitim müdürlüklerine giderek arıcılık sertifikası alarak hem teorik olarak hemde almış olduğunuz eğitimi arı kovanlarından pratiklik yaparak arıcılık işini pekiştirmiş olursunuz.

arıcılık nedir -1Tek başına bakabileceğiniz kovan sayısı 250 adeti geçmemelidir. Çünkü, sizin için her kovana bakmak ve bunların ilkbahar ve güz mevsimindeki bakımlarına yetişemeceğiniz için bıkkınlık verebilir. Profesyonel olarak para kazanmak istiyorsanız mutlaka yanınıza birisini alarak bu işi üstesinden gelmeniz daha kolay olacaktır. Hava şartlarına bağlı olarak bir sezonda arıdan ortalama 20 kg doğal ve organik bal alabilirsiniz. Aynı zamanda diğer arı ürünlerininde her yerde piyasası vardır o ürünlerde balın olmadığı zamanlara size ayrı bir para kazandıracağı için diğer arı ürünleri olan polen, arı sütü, bal mumu, propolis ve arı zehrini de üretiniz.

Daha fazla arıcılık adına bilgi edinmek istiyorsanız sitemizi incelemenizi öneririz.

paket arı
Önceki İçerik2020 Yılı Bal Fiyatları
Sonraki İçerikArıcılıkta Ağustos Ayında Yapılması Gerekenler
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments