Arıcılık Takvimi

1
arıcılık takvimi
paket arı

Arıcılık çalışmalarını 4 döneme ayırabiliriz. Bütün sezon boyunca yapılması gereken bir çok iş var. Bunları; ilkbahar dönemi, yaz dönemi, sonbahar ve kışı dönemi olarak ayırabiliriz.

İlkbahar Bakımı: Arıların en çok gelişmeye başladığı bu dönemde arıcıya en çok görev bu ayda düşmektedir. İlkbahar dönenim Mart ayının 15’i gibi başlayıp Mayıs ayının sonuna kadar sürmektedir. Bu süreçte yapmamız gerekenler; besin gıdası eksik olanlar için takviye şurup ve kek verilmelidir. Kıştan çıkan arılarda ölen varsa o kovanlar temizlenip bir köşede bekletilir. Sağlıklı olan arılarda tam çerçeveyi basmayan arılar varsa o çerçeveler kenara alınarak diğer arılı olan çerçeveler sıkıştırma tahtası ile sıkıştırılır.

arılarda ilkbahar bakımı

Arıların gelişimine bağlı olarak, çerçeve ilavesi yapılır ve kabarmış petek elimizde varsa onlardan verirsek ana arını daha hızlı yavru atmasını sağlayarak arıların mevcudunu artırmış oluruz. Aynı zaman kolonilerde ana arı kontrolü yapılıp ana arısı olmayanlar birleştirilir yada ana arı temini yapılarak bunlara yeni ana arı verilir. Oğul zamanı da bu aylarda olmaktadır o yüzden dolayı arılıkta bulunup boş kovanları hazır edelim ki çıkan arı oğullarını kaçırmayalım. Bu yadan sonra bal akım zamanı başlar ve yaz dönemi başlayacaktır.

ilkbahar bakımı

Yaz Bakımı ve Bal Dönemi: Bu dönem genel olarak arılara katın atıldığı ve bal akımını gelmeye başladığı günleri kapsıyor. Arıları kontrol ederek her gün bal geldikçe ilave ham petek verirsek arıların daha fazla yapmasını sağlayarak arılara yol göstermiş oluruz. Nektar gelmesiyle birlikte arılardan bal sağım zamanı gelince bal süzme aşamasına geçilmektedir. Tam sırlanmış ve dolan petekleri alarak bal alımın başlamış oluyoruz.

yaz bakımı ve bal dönemi

Sonbahar Bakımı: Artık arılardan bal alımı yapılmış ve sonbaharda arıları yeniden düzenli bir şeklide gözden geçirmemiz gerekiyor. Özellikle anası olmayan kovanlara ana arı verilmeli ve zayıf olan arıları ise birleştirilerek güçlü koloniler olarak sonbaharda hazırlamalı ve o şekilde kışa sokulmalıdır. Bal stoğu olmayan arılara 2 kg şekere 1 litre su katarak karışım yapılıp şurup verilmelidir. Yine genel olarak arıları az az şurup verilerek yavru atmasını sağlayıp kışa genç nüfus ile girilerek kayıpsız bir dönem geçirilebilir.

sonbahar bakımı

Kış Bakım ve Kontrol: Bu tarihlerde arılar ile ilgili çokta bir şey yapmaya gerek yoktur. Eğer bulunduğu yörede kış geldiyse dikkat etmeniz gereken kar durumundan dolayı kovanların devrilmemesine dikkat ediniz. Aynı zamanda kovanlarda delik deşik bir yeri varsa fareler tarafından rahatsız edilerek kış kayıpları yaşamayın. Çünkü kışın fareler arıları peteklerini yemeye severler. Yine kış mevsimde havalar güneşli olduğu zamanlarda bal stoğu çok az olan arılar kek ile besleme yapılabilir.

kışı bakımı

paket arı
Önceki İçerikArıcılık Malzemeleri
Sonraki İçerikYabancılarda Doğal Arıcılık
Subscribe
Bildir

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments