Bal arıları neden sokar
Bal arıların hırçınlaşmasına sebep olan bazı nedenler bulunmaktadır. Bunlar gerçekleştiği zaman arıları doğal olarak bizleri sokar. Bunların başında gelen, görsel uyarıcılardır. Etrafta görsel olarak bir şeyi fark ettiklerinden hemen savunmaya geçip ondan kurtulmaya çalışmak için iğnesi ile savunma yaparlar. Diğer ana faktör ise alarm feromonu ile arıların birbiri ile iletişim sağlayarak ve çevremizde bir tehlike var hemen bundan uzaklaşmamız gerekir diyerek savunmaya geçerler. Alarm feromonu yayıldığı zaman hırçınlık davranışı gösterir.
Yukarıda bal arıların hırçınlaşması sürecini anlatmaya çalıştık. Arıcılık yapacak olanlar ve arı sokması konusunda hassas olan kişiler şunlara da dikkat edebilirler:
Eğer arıcılık işi yapmaya karar verdiyseniz arıyı alacağınız yer, arının ırkı ve kullanacağınız kovanın seçimi önemlidir. Bunları seçimini yaparken bilen birisi ile hareket etmelisiniz. İlk defa başlıyorsanız 4-5 kovan ile başlamanız daha doğru olacaktır.
Konumuz arıcılıkta ilk yardım olduğu için ve her şeyden önemlisi sağlığınız söz konusu olunca arılara karşı bir alerjiniz var mı yok mu bunun tespitini yaptırın. Yaptıramıyorsanız ilk defa arıcılık yapacaksanız ve arılara müdahale anında yanınızda birini bulundurun. Başınızı bir iş geldiğinde sizi bir sağlık kuruluşuna götürebilsin. Yada ilk yapılması gereken konusunda önlem alır. Yine bir alerjiniz olmasa da yanınızda bulunması gereken ilaçları ve müdahale ekipmanlarını arılıkta bulundurun.
İlk arı soktuğundan ufak bir şişlik ve kızarıklık olur ve orası şişmeye başlar. Bu şekilde olması durumunda panikleyip korku yaratmayın önemli bir şey değil. Eğer bu sokmaya bağlı olarak vücutta şişme, kızarıklık ve aşırı kaşınmalar oluyorsa acil önlem alınması gerekir. Hatta solunum güçlüğü, çarpıntı, kusma, karın ağrısı ve baygınlık görülebilir. Buna bağlı olarak boğaz kaslarının kasılması ve yutak bölgesinin şişmesi ile birlikte nefes almak zorlaşır ve kişinin ölümüne kadar yol açabilir. Bu aşamaya gelme süresi 12-30 dakikayı almaktadır. Bu süre içinde bir sağlık kuruluşuna gidebilirsiniz.
Arı sokması sonrası ilk yapılacak yer arının iğnesinin çıkarılmasıdır. Mutlaka iğneyi en derinden çıkararak vücutta herhangi bir parça kalmadan çıkarmaktır. Uçundan parça kalırsa bu sefer yine zehir vücuda girmeye devam eder. Tırnak ucu ile veya bıçakla dipten çıkarılması gerekir. Aşağıdaki resmi inceleyiniz. Eğer yakınınızda cımbız varsa daha kolay çıkarabilirsiniz.
Arılar parlak cisimlere, hareketlere ve kokulara karşı duyarlı olup, böyle bir durumla karşılaşmaları durumunda sokma eğilimine girerler. Arılar sizi sokmaya başladığında veya saldırmaya başladığında kaçabildiğiniz kadar kaçın mümkün mertebe ormanlık alana ve kendinizi gizleyebileceğiniz yerlere girin. Yüzünüzü ve gözünüzü sokmasına karşı örtü ve bez ile kapatın yada elleriniz ile kapatabilirsiniz. Kaçarken rüzgara karşı kaçınız ki, arılar rüzgara karşı hızı kesilmiş olur ve sizi yakalayamaz.
Arılardan kaçarken suya falan girmeye çalışmayın, belki suya giren yerlerinizi sokamaz ama kafanızı koruyamazsanız yine sokmaya devam edecektir. Çünkü arılardan korunmak için kafanızı da suya sokacaksınız bu seferde nefessiz kalırsınız. Eğer üst bölgeyi koruyabilirseniz suya girin. Karanlık ve kapalı alanlara kaçmaya çalışın arılar hep ışığa doğru gitmek isteyecektir siz karanlık yerdeysek belli zaman sonra aydınlığa gitmeye zorlayacaktır kendini. Sokma sonrasında kendinizi kontrol edin ve iğne varsa onları çıkarın. Kendinizi yine halsizlik veya baş dönmesi oluyor mu diye yoklayın bu tür durumlarda ilk sağlık kuruluşuna gidiniz.
Bunların başınıza gelmemesi için; körüğünüzü yakın ve maskenizi giyiniz. Ayaklarınıza da çizme veya kalın çoraplar giyerek korunabilirsiniz. Arılar değişim ve aktarım zamanından çok agresif olur. Hatta bir yerden arı satın alıp, getirdiyseniz bu arı yolda strese girdiğinizde sağa sola çok fazla saldırmaya başlayacaktır. Her zaman tedbir önemlidir. Yine arı sokması durumunda yapılması gerekenler konusunda sorularınız olursa aşağıdan sormayı unutmayın. Arı sokması ile ilgili detaylı bilgi için burayı okuyunuz.