Arıcılıkta Temmuz Ayında Yapılması Gerekenler

Arıcılar olarak Temmuz ayında yapılması gereken bazı çalışmalar bulunmaktadır. Onlardan bazılarını aşağıya maddeler halinde sıralamaya çalışalım.

  1. Bazı bölgelerde bal hasadı yapılır. Kovanlar çiçeği bol yerlere nakledilir.
  2. Bal hasadında petek gözlerinin en az üçte ikisi sırlanmış olan çerçeveleri alınız. Daha az sırlanmış olan çerçevelerde ki ballar olgunlaşmamış olduğundan kalitesiz olur ve kısa zamanda ekşime olur.
  3. Arı nakillerinde kovanın yeterli miktarda havalandırmasının olduğundan emin olunuz. Yeterli havalanma olmayan kovanlar taşıma sırasında kovan kayıplarına neden olurlar.
  4. Kovanlarda yağmacılığı önlemek için bal hasat işlemi sabahın erken saatlerinde veya akşam saatlerinde yapılmalıdır.
  5. Kovanlar arasında yağma başlarsa yağmalanan kovanın uçuş deliğini iyice daraltarak ve kovanı kapattıktan sonra kovan saçından aşağıya su dökünüz.veyahutta kovan dışını sirkeli suyla siliniz.
  6. Bal hasadında arı mevcudu dikkate alınmadan yapılan aşırı hasat, kolonilerin hastalık ve zararlılara karşı dirençsiz kalıp gelecek bal sezonuna güçsüz bir şekilde girmelerine neden olacaktır.
  7. Bal toplama döneminde kovanın önünü kapatan yabani otları temizleyerek arıların kovana rahat bir şekilde giriş-çıkış yapmasını sağlayınız.
  8. Kovan önünde arıların sakal olması,iç sıcaklığın yükselmesinden kaynaklıdır. kovanın arka kısmını 5cm yukarı kaldırarak öne eğimli yaparak hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.
  9. Bal hasadında kovanın balı tamamen alınmamalı kovanın gücüne göre yetecek miktarda bal arıya bırakılmalıdır. Balı tamamen alınan kovanın gelişimi durur ve kovan zayıflar.
  10. Balda ilaç kalıntısı olmaması için bal üretim dönemlerinde kovanlarda ilaç kullanmayınız.
  11. Arılıkta gözlemci kovan belirlenmesi bal akımının takibi açısından kolaylık sağlayacaktır.
Paylaş