Arıcılıkta Yüksek Verim Elde Etmek İçin

0
paket arı

Arıcılık işinde yüksek verim elde etmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Bunları kısaca açıklamak gerekirse şunlardan bahsedebiliriz.

1. Arılık Yerinin Seçimi
Arılık yeri bal kaynaklarına mümkün olduğu kadar yakın fabrika, yol kenarı, çöplük gibi olumsuz çevre şartlarından uzakta olmalıdır. Arılık hava şartlarına karşı korunaklı olmalı, doğrudan rüzgara maruz kalmamalıdır. Kovanlar sabah güneşini alacak, ama öğle güneşinden korunacak şekilde yerleştirilmelidir. Yakında su kaynağı yoksa arıların su ihtiyacını giderecek önlemler muhakkak alınmalıdır.

2. Arının Cinsi
Arının cinsi yüksek verim alınmasını etkileyen en önemli faktörlerden birisidir.Çalışkan, iyi huylu, doğurgan ve kolayca oğula meyletmeyen bir cinsle çalışılmalıdır.Bölgenize uyum sağlayan arı cinsi kullanmalısınız.

3. Genç Ana Arı
Kovanını sürekli güçlü tutmak isteyen arıcı, genç ana arı ile çalışmak zorundadır. Bir ana arının en verimli olduğu süre 2 yıldır.Yaşlı ana arılar oğul çıkarmaya daha fazla eğilimlidirler.

4. Oğul Çıkartmamak
Arazide nektarın çok olduğu mevsimlerde arı kolonisi hızla çoğalır ve oğul çıkarma eğilimine girer. Her oğul çıkışı kolonideki işçi sayısının ve kovana getirilen bal miktarının azalması demektir. Arı kolonisinin en çok bal toplayabileceği mevsimde oğula çalışması yıllık bal verimini düşürür.

5. Kovanların Fenni ve Standartlara Uygun Olması
Standart kovanlar yılların tecrübeleri sonucunda geliştirilmiş arı kolonisinin en iyi şekilde çoğalıp,bal toplayabileceği biçimde dizayn edilmişlerdir. O yüzden kovan ve çerçevelerin ölçü standartlarına kesinlikle uyulmalıdır. Ayrıca çerçevelere suni petek takılmalıdır. 1 kilo petek yapabilmek için bir koloni 10 günlük bir çalışma süresi harcamak zorundadır. Bu da bal depolama işinin aksatılması anlamına gelir.

6. Varoa mücadelesi
Arı kovanlarında koloniyi bitirip tüketen mevcudu azaltan ve kovanı da söndüren bir dış parazit olan varroanın kovanda olup olmadığı tespit edilmeli,Tarım bakanlığın izin verdiği ilaçlarla senede bir kere değiştirmek üzere mücadele edilmelidir.

Yukarıda saymış olduğumuz özellikler arıcılığın bir kısmını oluşturmaktadır. Tabi ki bulunduğunuz yörenin iklim ve doğal örtüsü göre bunlar değişebilir. Arıcılık yapacaksanız bölgenizi iyi tanımalısınız ve ona göre arı ırkları ile çalışmalısınız.

  Balmumunun Kullanım Alanları: Doğanın Mucize Malzemesi
paket arı
Önceki İçerikArı Havası (Apiair)
Sonraki İçerikArılarla 2015 Yılı Kar Manzaraları
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments