Arılara bal yaptırma teknikleri olarak sizlere birden fazla yol ve yöntemler göstereceğiz. Bilindiği üzere arıcılık mesleği sizin arı ile kendi vicdanınız arasındaki düşüncenize bağlı olarak değişmektedir. Hakiki bal üretme teknikleri var iken aynı zamanda sahte bal yapmak teknikleri de bulunmaktadır. Biz her iki yöntemi de anlatmaya çalışacağız çünkü sadece doğal bal üretme tekniği olmayıp işin faklı yüzü de malesef var.
Doğal bal yaptırmak tekniği; her arıcının bilmesi gereken ve zaten olması da gereken arılardan doğal bir şekilde bal almaktır. En önemli faktör nektar kaynağını takip etmeniz durumunda güzel bal alabilirsiniz. Bunun için, öncelik olarak arıları sayı olarak gerekli bir güce çıkarmanız gerekmektedir. Örnek olarak; bir sezondan 100 bin mevcutlu bir arı kolonisinin toplayacağı bal ile 40 bin mevcutlu bal toplayacak olan arının rekolte olarak balında değişikli olacaktır. Tabi ki 100 bin olan arı kolonisi daha fazla bal elde ederek sezonda sizin yüzünüzü her şekilde güldürecektir. Aynı zamanda böyle güçlü arılar ile nerde akımı başladı hemen arıları oraya götürmeyiz. Mesala, kestane ağaçları çicek açınca arıları oraya daha sonra ayçiçeği açtı hemen arıları oraya nakletmeliyiz daha sonra ise yüksek rakımlı yaylara da çıkarak bir sezonda arıları tam 3 defa sağmış olursunuz.
Sahte bal yatırmak tekniği; bilgi olsun diye yazıyorum ama uygulamak ahlaki ve etik olmayacaktır. Bilindiği üzere biz arıları belirli dönemlerde şeker vermek zorundayız arıların gelişimi ve çoğalması için. Lakin, bal sezonu başladığı zaman bu şekilde arıları şerbet ve şurup verme işi kesip tamamen doğadaki çiçeklerden bal almasını beklemeliyiz. Peki beklemez isek ve daha fazla balımız olsun hırsı ile ne yapılıyor şeker ile suyu karıştırılarak 1/1 oranında yapılan şurup bütün bal sezonu boyunca vermeniz durumunda arılar bunu alarak hemen petek gözlerine doldurarak stok yapmaktadırlar. Hakiki arıcılıkta Türkiye geneli itibari ile söylemek gerekirse ki bu yine bölgelere göre değişebilir. Mayıs 15’inden sonra arıya şeker verilmemesi gerekir verilirse bu tarihten sonra arı bunu bal haline getirecektir. Yok ben doğal bal yemek istemiyoruz diyorsanız günde arının gücü göre akşamları verdiğini şerbeti arılar peteklere çekerek ve bütün petek gözlerini doldurup bal bir şekilde bal sırlaması yapmaktadır.
Bal alırken dikkat ederseniz arı hiçbir göz bırakmadan bütün peteği doldurmuştur. Ama organik arıcılıkta ise böyle bir şeyi yapmak çok zor. Çünkü arı doğada ne varsa onu alır getirir. Doğada az çıkarsa arı da peteği yarım yamalak doldurur. Ama görüyoruz ki marketten bir bal alıyorsunuz sıfır her yeri dolmuş bal ve insanın aklına kuşku geliyor. Tabi ki arı zaman zaman tam olarak da doldurur güzel geçen sezonlarda ama genel itibari ile mutlaka sağında solunda baş yer bırakacaktır.
Bal yaptırmak teknikleri olarak iki başlığa ayırdığımız bu yazımızda yine sizinde farklı fikir ve önerileriniz varsa bizlere aşağıdaki yorumlar kısımında yazarak destek olabilirsiniz.