Her yıl düzenli olarak yapılan arılı kovan desteği bu yıl 20 TL olarak belirlenmiştir. Destekten faydalanabilmek için AKS yani arıcılık kayıt sisteminden üretici veya yetiştirici olan ve arıcılık birliği derneklere kayıtlı olan yada olmayan farketmeksizin kovan başına alacağınız destek 20 TL olarak karar alındı. Bir önceki yıl 10 TL idi. Tabi yine arıcılarımız için bir kovan başına bu kadar destekleme çok az görünmektedir.
Yukarıda yazdıklarımız toparlamak gerekirse; bu yıl için yapılacak olan arıcılık desteği, arıcılık kayıt sistemine kayıtlı olan üretici ve yetiştirici örgütlerine üye veya üye olmayan üreticilere, arılık kovan başına 20 TL, Bakanlık üretim izni almış damızlık ana arı üreticilerinden satın alıp kullandıkları damızlık ana arı başına 80 TL destek ödenir. 2021 yılında yaşanan doğal afetler (yangın ve sel) nedeniyle hasar tespit komisyonları tarafından yapılan tespit sonucunda, kovanları zarar gören yetiştiricilere arılı kovan başına 30 TL, çam balı üretim alanlarının zarar görmesi sonucu üretim kaybı yaşayan yetiştiricilere üren kaybı telafisi için 30 TL/kg başına ödeme yapılacaktır.
Arılı kovan desteği başvurusu için E-devlet üzerinden buradan kontrol edebilirsiniz ve başvurularınızı yapabilirsiniz. Arılık kovan desteği belli oldu yazısı hakkında sorularınız ve yorumlarınız için aşağıdan bizlere yazabilirsiniz.
Arılı kovan desteklemesi
(1) Arılı kovan desteklemesi aşağıda belirtilen şartlara göre yapılır:
a) Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, üretici/yetiştirici örgütlerine üye veya üye olmayan üreticiler, desteklemeden faydalandırılır.
b) İşletmedeki arılı kovan bilgi ve sayılarında AKS verileri esas alınır.
c) Üreticiler en fazla bin adet arılı kovan için desteklemeden yararlandırılır.
(2) Başvuru yeri, şekli ve zamanı:
a) Desteklemeden faydalanmak isteyen üreticilerden, bu Tebliğin yayımı tarihi itibarıyla birlik üyesi olanlar, üyesi oldukları yetiştirici/üretici örgütüne, diğer üreticiler ise il/ilçe müdürlüklerine başvurarak AKS’den alınacak destekleme başvuru dilekçesinde belirtilen bilgilerin doğruluğunu beyan ederek onaylatırlar.
b) Üreticiler, AKS’de kayıtlı arılı kovan sayısından fazlası için destekleme talebinde bulunamaz. Arılı kovan sayısının AKS ile uyumlu olmasından arıcı sorumludur.
c) Arıcılar, onaylatmış oldukları başvuru dilekçesi ile arılarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne bu Tebliğin yayınlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde başvurur.
ç) Başvuru yapılması ile arılı kovan tespit işlemleri başlatılır.
(3) Başvuruların değerlendirilmesi, tespitler, itiraz ve icmallerin düzenlenmesi:
a) Destekleme başvurusu yapılan arılı kovanların tespitleri, AKS’deki kayıtlar esas alınarak, 22/10/2021 tarihinden başlamak üzere bu Tebliğin yayınlandığı tarihten itibaren iki ay içerisinde, en az iki il/ilçe müdürlüğü personeli tarafından arılıkta yapılır. Tespit sonucunda arılıkta tespit edilen arılı kovan sayısı, AKS’deki sayıdan fazla olması veya kovanların plakalarının farklı olması durumunda AKS verileri esas alınır. Tespit edilen arılı kovan sayısının AKS’deki sayıdan eksik olması durumunda tespit sayısı esas alınır.
b) Gezginci arıcılık yapan arıcıların tespitleri, gezginci olarak gittikleri il/ilçe müdürlükleri tarafından yapılır. Hazırlanan tespit tutanakları arıcının kayıtlı olunan il/ilçe müdürlüğüne gönderilir. Arı nakil ve konaklama işlemlerini ilgili mevzuat hükümlerine göre yapmamış olan gezginci arıcıların tespit ve destekleme işlemi yapılmaz.
c) İl/ilçe müdürlükleri tarafından hazırlanan icmal-1 listesi son tespit tarihinin bitişini takip eden onuncu iş gününden başlamak üzere il/ilçe müdürlüğünde on iş günü süre ile askıya çıkarılır. Askı başlangıç ve bitimi tutanağa bağlanır.
ç) Askıya çıkarılan listelere itirazlar, il/ilçe müdürlüklerine yapılır. İtirazlar, askı süresi bitiminden itibaren beş iş günü içerisinde il/ilçe müdürlüklerince değerlendirilerek karara bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmaller kesinleşmiş kabul edilir.
d) Desteklemeye esas icmal-2 listesi oluşturularak onaylanır ve beş iş günü içerisinde il müdürlüğüne gönderilir.
e) İl müdürlükleri tarafından ilçelerden gelen icmal-2’ler kontrol edilir. Ödemeye esas olmak üzere icmal-3 listesi onaylanarak on iş günü içerisinde HAYGEM’e gönderilir.
Yorumları Göster
Şu haberi kaç defa verdiniz.Bazen çok saçmalıyorsunuz.Bide bilgiyi doğru verseniz.Geçen yıl 10 değil 15 TL idi.
Ana arı almaya çekmeköy yazacağıma çekmece yazmıştım.
Selamin aleykum ben sifirdan ariciliga baslamak istiyorum kovanli ari desteginden nasil yararlanirim tesekkurler
Aleyküm selam.
Sıfırdan başlayabilmek için biraz arıcılık bilgisi gerekiyor. En az 30 adet olması gerekir destek alabilmeniz için. Sizin ilk önce 4-5 adet arılı kovan ile başlayarak ilerlemeniz daha doğru olacaktır.
Çok vermişler.