İnsan vücudu için en gerekli olan besinlerden bir tanesi baldır. Balı üreten bal arıları insan vücudu için birçok sağlıklı besin maddesi üretiyor. Bu besin maddeleri içinde bal, bal mumu, arı sütü, arı zehiri ve polen gibi maddeler yer alıyor. Ancak arıların insan hayatındaki varlığı bu maddeleri üretmesi ile son bulmuyor.
Yaşam süresine geçmeden kısaca bal arıların doğum sürecini yani gelişim süresini kısaca açıklayıp daha sonra ömürlerine geçebiliriz.
Ana Arının Gelişim Süreci=3 gün yumurta>6 gün larva>7 gün pupa=16 gündür.
İşçi Arının Gelişim Süreci=3 gün yumurta>6-7 gün larva>10-11 gün pupa=21 gündür.
Erkek Arının Gelişim Süreci=3 gün yumurta>8 gün larva>13 gün pupa=24 gündür.
Arılar meyve ağaçları üzerindeki çiçekleri birbirlerine taşıyarak tozlaşmanın gerçekleşmesini ve meyvenin de oluşmasını sağlıyor. Peki insanın doğal ve sağlıklı beslenmesi için bu kadar önemli bir yeri olan bal arılarının yaşam süresi ne kadardır?
7 Haftada Yapılan İşler (42 gün ile 6 ay gibi yaşam süresi bulunur)
Bal arılarının ömrü ortalama olarak 6 hafta ile 7 hafta arasında değişiklik gösterebiliyor. Arıların en yoğun olduğu dönem olan yaz mevsiminde 42 gün ile 49 gün arasında bir süre yaşayan bal arıları bu ömürlerine oldukça büyük işler sığdırıyor. İnsan hayatı için çok önemli olan bal bu kısa sürede üretiliyor. Arılar hakkında bilinmesi gereken en önemli şey ise arıların koloni şeklinde yaşadıklarıdır. Bir koloni içinde yer alan arılarda aile yapısı ön plandadır. Aile içinde herkesin bir rolü ve görevi bulunmaktadır.
Ana Arının Yaşam Süresi= 1 günden başlayıp 5 yıl gibi yaşar.
İşçi Arının Yaşam Süresi= 1 gün ile 6 ay gibi bir süre yaşar.
Erkek Arının Yaşam Süresi= 1 gün ile 3 ay gibi bir süre yaşar.
Bu sayede arılar kısacık ömürlerine çok büyük işler sığdırmaktadır. Arıların ömrü sezona göre ve aylara göre değişebilir. Nisan ayır ile Ağustos ayı arasında 45 günü yaşarken Eylül-Ekim ayı gibi kışlamaya giren arı Nisan ayına kadar yaşar yani ortalama 6 aydan daha uzun bir süre yaşar. Sonuç itibar ile arı ne kadar fazla çalışırsa o kadar hızlı ölüyor. Belki de kamlumbağalar o yüzden uzun süre yaşıyor yavaş hareket ettiğinden.
Sonuç olarak, bal arılarının yaşam süreci ile doğum süresini karıştırmadan bilmek gerekiyor.
Ana arı: 16 günde doğup, 5 yıla kadar yaşamaktadır.
işçi arı: 21 günde doğup, 6 aya kadar yaşamaktadır.
Erkek arı: 24 günde doğup, 2-3 aya kadar yaşamaktadır.
Bal Arılarının Bazı Özellikleri
Yetişkin bir bal arısı 100 km yol gidecek kadar kanat çırpabilir. Bu yol üzerinde hemen hemen her çiçeğin üzerine konan bal arıları bal üretebilmek için polen toplar. Bal arıları hakkında bilinmesi gereken en önemli başka bir özellik ise bal arı arılarının taşıdıkları yük miktarıdır. Yetişkin bir bal arısı vücut ağırlığının 300 katı kadar ağırlık taşıyabilmektedir. Bal arıları kanatlarını çok hızlı çarpar. Bu sayede gidecekleri yere çok hızlı giderler. Bir bal arısı dakikada 11 bin 400 kere kanat çırpmaktadır. Bu yüzden de arılardan vızıltı sesi gelmektedir.