Zar kanatlılar takımından sayılan bal arısı, Apoidea familyasını oluşturan böceklerdir. Zar kanatlı olmasının temel özelliği; iç kısmında hem enine hem de boyuna damarcıklar bulunan iki çift saydam zar şeklinde kanatlarının olmasıdır. Bal arısının iç vücut yapısı 6 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler;
-Solunum sistemi,
-Dolaşım sistemi,
-Sindirim sistemi,
-Salgı sistemi,
-Sinir sistemi,
-Kas sistemi.
-Bal Arılarında Sindirim Sistemi
Bal arılarında sindirim sistemi ağızda başlar ve rektumda biter. Yalayıcı ve emici bir ağız yapısı olan bal arısı, değişik bir ağız yapısına sahiptir. Bal arısının alt çenesi ile alt dudağı birleşerek ağız yapısında hortumu oluşturmaktadır.
Bal arısı türünden olan işçi arılarının yutak üstünde bulunan salgı bezleri, genç yaşta arı sütü salgılar. Daha ileri yaşlarda ise balın oluşum anında sakkaroz parçalayan enzimler salgılamaktadır. Göğüs kısmının içerisinde olan yemek borusundan sonra karına giren yerdeki yapı ise balın depolamasının yapıldığı bal midesidir. Ondan sonra ön mide, esas mide, rektum ve barsak gelmektedir.
Bal Arılarında Dolaşım Sistemi
Açık kan dolaşımı da denilen dolaşım sistemi, Hemolenf adı verilen kanı vücut boşluğuna doldurur. Kan aracılığı ile oksijen ya da karbondioksit taşınmaz. Sindirilmiş olan besin maddeleri, enzim ile hormonları taşımaktadır.
Bal Arılarında Sinir Sistemi
Bal arılarının sinir sistemi 1 beyin ile 7 sinir merkezinden oluşmaktadır. Beyin sadece baş ile ilgili olan organdır. Vücudun diğer kısımlarının faaliyetleri, ilgili bölümlerde olan sinir düğümleri ile yapılmaktadır.
Bal Arılarında Solunum Sistemi
Bal arılarında trake solunumu vardır. Bu solunumun 3 çifti göğüs kısmında, 7 çifti ise karın kısmında bulunur. Toplamda 10 çift delikten alınmakta olan temiz hava dokusu iç kısımlara kadar taşınır ve bu sayede kirli hava dışarı atılır.
Bal Arılarında Hormonlar ve Feronomlar
Bal arılarında bulunan aktivasyon hormonu, beynin her iki yanında bulunan salgı hücreleri tarafından salgılanmaktadır. Larva döneminde gölek değiştirme hormonunu, pupa döneminde ise gelişmeyi sağlamaktadır. Buna ek olarak işçi arıların yumurtalıklarının gelişmesini önleyen bir işleve sahiptir.
Bal Arılarında Gömlek Değiştirme Hormonu
Ön göğüs kısmında bulunan bezler aracılığı ile salgılanan gömlek değiştirme hormonu, bal arısının büyümesi ile deri değiştirmesi ve başkalaşım olaylarında etkilidir.
Bal Arılarında Beyin Yapısı
Bal arılarında çok karışık bir beyin yapısı vardır. Optik bölümde denilen iki tane birleşik gözden girdileri alabilmek amacı ile geniş bir alana sahiptir. Bir diğer geniş girdi ise anten kısımlarından alınmaktadır.