Büyük bal toplama dönemi başlamak üzere ve artık ilkbahar mevsiminde yapılan yoğun çalışmaların meyvesini almak üzereyiz. Bal dönemi olarak geçirilen sürede arıların kovana giriş çıkışları yoğun olmaktadır. Polen taşımakta olan arılar başka görünümde, bal taşıma işlemini yapan arılar ise farklı bir görünümde olmaktadır. Bal taşıma işini yapan arılar biraz siyaha kaçmaktadır. Bu şekilde olmasının nedeni ise, arıların nektar toplamaları ve üzerlerine bulaşmasıdır. Ayrıca öğleden sonra uçuş tahtası üzerinde çok sayıda işçi arı arkaları kovana dönük şekilde kanat çırpar. Vantilasyon yapan bu arıların amacı kovan içinde hava sirkülasyonunu sağlayarak, getirilen taze balın suyunu uçurmak ve kovan içinde oluşan aşırı rutubeti dışarı atmaktır.
Arılar bazı dönemler çok hırçınlaşır ama bu bal döneminde arıların hırçın olmadığı ve sakin bir şekilde çalıştıkları ayrıcı kovanı açtığınızda o bal kokusunu duyabilirsiniz. Çıtaların üst kısımlarının beyaz petekle kabartıldığı görülür. Ballıktan bir çerçeve çekilirse artık balın sırlanmaya başladığı tespit edilir. Arılıktan bir test kovanı seçilerek altına tartı için bir baskül konursa, günlük ağırlıklar karşılaştırılarak büyük bal toplama mevsiminin başladığı pratik olarak anlaşılabilir.
Bal dönemi olarak geçirilen bu sürede arıcı arı kovanlarını göz ile ve açarak takibini ve kontrolünü yapmalıdır. Eğer mevsim çok elverişli ve gelen bal da çoksa, bal sağımına hemen başlanır. Petek gözlerinin en az üçte ikisi kapanmış petekler hiç bekletilmeden sağılarak boşalan petekler kovandaki yerlerine tekrar konur. Böylece hazır kabartılmış peteği arılar çok kısa zamanda tekrar balla doldurabilirler. Bal akımının yoğun olduğu dönemlerde arılar 3-5 günde bir katı doldurabilir.
Arılar bu dönemde sayı olarak fazla olacağı için ballık konulması konusunda geç kalınmamalı ve hemen ilavesi yapılmalıdır. İkinci ilave genellikle kuluçkalıkla birinci ilavenin arasına konur. İlk konulan ilave bal dolu çerçevelerin sırlanması için en üste yer alır, ikinci ilave de hemen kuluçkalığın üzerinde olduğu için arılarca daha kolay kabartılarak bal depolanmaya başlanır.
Arı kovanlarının güneş altında bırakılmamalıdır. Fazla güneşe maruz kalan arılarda miskinlik ve uyuşukluk görülür. Kovaniçi sıcaklığın 37 dereceden yukarıya çıktığı durumlarda arılar çalışmayı bırakır. Bütün güçlerini kovanın soğutulması için vantilasyon yapmaya harcarlar. Ayrıca yüksek sıcaktan kovan içindeki petekler eğilir yamulur.
Arı kovanlarını sıcaktan korumak için dal konulabilir yada kapalı bir alana konulabilir. Bu ayda eğer etraftaki su kaynakları yeterli gelmiyorsa arılıkta muhakkak sulama tertibatı bulunmalıdır. Arılar çok yüklü ve yorgun geldikleri zaman genelde kovan uçma tablasına konamayarak yere düşer. Bal toplama mevsiminde mümkünse bu uçuş tablasının genişletilmesi gerekir. Yine bu mevsimde kovanların önünü kapayacak kadar büyüyen yabani otlar temizlenmeli arılara rahat uçuş imkanı sağlanmalıdır.
Arıların haşeralarından olan sarıca arıları diğer bir adı ile sarı arılara karşı önlem alınmalıdır. Bu dönemde sarıca arılar arılıklara saldırarak, onların depoladıkları bala ortak olmaya çalışırlar. Ayrıca bir şekilde arazide kendine yuva yapmış kaçak oğullar eğer kış için gerekli balı toplayamadılarsa, arılıklara saldırarak yağmalamaya çalışırlar. Bunlara harami arılar denir. Bununla ilgili önlemler de alınmalıdır.
Yöreye göre bal zamanı yazın sonuna doğru bitmektedir. Arıların bal getirme işlemi azalmaya başlayınca bal hasadı zamanı gelmiş demektir. Bal hasadı fazla gecikmeden usulüne uygun bir şekilde yapılır. Hasad işlemi yaparken yağmala gibi faktörlere sebep vermeden çalışmaların yapılması gerekir.