Ülkemizde hala köylerde geleneksel arıcılık yapılmaktadır. Yapılmasının sebebi ya eskiden beri gelen alışkanlık olduğu için yeni modern arıcılığa geçiş yapılmamasıdır. Yada doğal arıcılık yapmak isteğinin olmasıdır. Zaten bu tip arıcılık, arıcılığın doğuş noktasını oluşturmaktadır. Geleneksel arıcılık olan ifade edilen aslında karakovan arıcılığıdır. Yaygın olarak yapıldığı yerler karadeniz ve akdeniz bölgelerinde çok fazla yapan vardır. Özellikle videolarda da izlediğimiz karadenizdeki arıcılar ağaçların doruklarına koydukları karakovan ile arı oğulu yakalayarak bir geleneksel arıcılık yapılmaktadır. Bu ağaçlara konulan kovanlar yine kayın ve ıhlamur ağacından yapılan kovanlardır. İçi anadolu bölgesine doğru gidildiği zaman bu tip kovanların yerini sepet karakovan olarak tabir edilen karakovandır. Yine bu kovanları dışı hayvan dışkısı ile sıvanmaktadır.
İlkel arı kovanlarıda her şey doğal olmaktadır. Son zamanlarda adını çok duyduğumuz organik bal olarak ifade edilen bal asıl buralardan elde edildiği zaman organik olmaktadır. Ama yine kontrolü yapıldığı zaman modern arı kovanlarında da organik bal üretimi yapılmaktadır. Bu şekilde geleneksel arı kovanına arıcını herhangi bir müdahalesi olamayacağı için arı ne yaparsa onu almaktadır. Arıcı sadece arı kovanını arı zararlılarından arı kovanını korumaktadır. Bu zararlılar özellikler karadeniz yöresinde ayılar arı kovanlarına büyük zarar verir. Diğer zararlılar ise yılan, porsuk vb. zararlılardan koruyabilir. Aynı zamanda bu arı kovanından diğer modern kovanlarına göre bal sağımı zor olmaktadır. Yine bu kovanların kontrol ve muayene işlemleri zordur. Farz edin ana arısı değişmesi gerekiyor ama bu karakovanda ana arıyı bulmak neredeyse imkansız olduğu için kovana müdahale etmek imkansızdır. Profesyonel
İlkel ve geleneksel arıcılığın iyi tarafı her şeyin doğal olmasıdır. Bu şekilde bal üretimi yaptığınızı duyan çevrenizdeki insanlar almak için birbirleri ile yarışırlar. Çünkü yeterli miktarda olmadığı için bik kaç kişiye ancak satabilirsiniz. Televizyonlardaki gibi bilmem şu kadar karakovan balı diye satılan ballar bu balların sınıfına asla giremez. Peki bu geleneksel arıcılıkta sahtekarlık yapılamaz mı? Tabi ki yapılır. Eğer arıcıda vicdan yoksa her türlü arıya dışarıdan şurup desteklemesi yaparak arıya yapay bal yapmasını sağlayabilir. O yüzden tanıdığınız ve bildiğiniz insanlarda bal almaya çalışınız.