Değerli ziyaretçilerimiz, son zamanlarda artık karabuğdayı duymayan kalmamıştır. Arıcılık içinde önemli bir nektar kaynağı olan karabuğday bir çok hastalık içinde karabuğday balı aranmaktadır. Arıcılar tarafından da karabuğday tohumunun ekimi yapılarak daha fazla bal yapılmaya başlanmış ve değeri de bir hayli fazladır. 2013 yılında Fransa ülkesinde yapılan bal yarışmasında ise karabuğday balı dünyanın en iyi balı seçilmiştir. Durum böyle olunca da arıcılar tarafından da ekimi yapılarak, çiçek ve nektarlarından karabuğday balı elde edilmektedir.
Karabuğday balının temel sağlık yararlarından biri, balın koyu rengiyle ilgilidir. Koyu balların genellikle antioksidanlarda daha açık renkli ballardan daha zengin olduğu tespit edildiği bilinmektedir. Bunun nedeni, balda bulunan antioksidanların, rengini veren kimyasallardan biri olmasıdır. Karabuğday çiçeklerinden yapılan bal, balın kendine özgü koyu bakır rengini veren, polifenol adı verilen bir antioksidan içerir. Karabuğday gibi daha koyu ballar ayrıca antioksidanlara ek olarak daha fazla vitamin ve mineral içerme eğilimindedir. Karabuğday balı, on sekiz amino asitlik küçük bir kaynaktır. Bu bal türü aynı zamanda yara iyileşmesini hızlandıran ve hatta yara izini azaltabilecek antibakteriyel ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Karabuğday balı, kendine özgü baharatlı-malt tadı ve pekmezi andıran bir tat ile koyu renkli bir baldır.
Yorumları Göster
Konya Bahri Dağdaş Eğitim ve Arş. Entitüsünde araştırma ekimi yapılmıştı...Tohum satışı, eki
m alanı, toprak vs. gibi teknik şartların uygun olması gerekli...