Karakovan Balı Nedir

4
paket arı

Karakovan balı, doğal ilkel kütük kovanlarda suni bal mumu takılmadan arıların kendi mum salgıları ile yapmış olduğu bala karakovan balı denilmektedir. Lakin, bu balın üretim çeşitleri ve tekniklerine göre farklılık göstermektedir. Bir çok internet sitelerinden karakovan balı adı altında farklı farklı çeşitleri ve süzme halinde satılanları görülmektedir.

Her şeyden önce balın isminden ziyade balın nasıl üretildiği ve hiçbir katkı maddesini ihtiva edilmeden üretildiği yöntemdir. İsterseniz arıları İstanbul’un göbeğine götürün, isterseniz Ardahan’ın en yüksek dağlarına götürün ama yanınızda vicdanınızı götürmediğiniz müddetçe ürettiğiniz ürünün hiç bir önemi kalmıyor. Çünkü, arıların koyduğunuz yerdeki envai çeşit çiçekten arılar bal alırsa balın kalitesi ve araması güzel olur. Ama yok ben çok bal alayım daha fazla kazanayım hırsıyla bal yapmak istiyorsanız arıya şerbet vermek zorundasınız ve bu şekilde ne tür bal ürettiğiniz hiç bir önemi kalmayın isterseniz anzer yaylasından anzer balı üretin önemi yok.

Karakovan Kasnak Balı siparişi vermek için buraya tıklayabilirsiniz… 

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere karakovan balı eski ilkel kütük kovanlarda arıların tamamen kendi imkanları ile ürettiği ve dışarıdan da arıya besleme yapılmadan alınan baldır. Genellikle ortalama kovan başı 5 ila 10 kg arasında çıkmaktadır. Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız bu şekilde bal üretip satanı görürseniz size 150 – 200 TL (2017 yılı için önerilen fiyat) den aşağıya kesinlikle vermez ve veremez tabi ki yukarıda anlattığımız şekilde balın üretimi yapılıyorsa tüketici bu fiyatlardan aşağısına alıyorsa o bala kuşkuyla bakabilirsiniz.

Dürüstlüğüne ve ahlaki yapısına güvendiğiniz kişiyse nasıl bal aldığınızın hiçbir önemi yok. Çünkü arılar doğadan bulduğunu getirip kovan içine stokladığı için bu balıda herhangi bir karışıma uğramadan size sunuluyorsa o bal gerçek baldır. Yoksa balın petek bal olması, karakovan balı olması veya farklı bir bitki türünden olması hiçbir şeyi değiştirmiyor. Ayrıca son zamanlarda karakovan balı süzmesi adı altında bal satışı var bu kesinlikle yanıltıcı ve aldatıcı bir bilgidir. Çünkü arıcı zaten tamamen doğal ve bal mumu da ilave etmeden yaptığı için o şekilde bir balı süzmek mantık dışıdır. Süzmeye kalksa da arada bal mumu olmadığı için süzerken bütün petekler birbirine girer ve kırılır gider. Karakovan balının espirisi zaten peteği ile birlikte ağızda kalıntı yapmadan yemektir.

  Balmumunun Kullanım Alanları: Doğanın Mucize Malzemesi

Ülkemizde karakovan balı üretim tekniği olarak iki çeşidi vardır; 

Birincisi; Eski kütük kovanların içinde arı oğulları bırakılarak veya normal fenni kovandan bu şekilde kovanlara aktarım yapılarak arıların bu kovan içinde bal yapması sağlamaktır. Dedelerimizden gördüğümüz ve doğru olan karakovan balı üretimi tekniği budur. Aşağıya bunun resmini ve videolarını paylaşıyoruz.

İkincisi; Fenni ve teknik arıcılığın gelişmesi ile birlikte kasnak tipi çerçevelere arıların bal yapmasını sağlamaktır. Normal kuluçkalıkta olan arıların üstüne normal kat yerine aşağıda görülen kasnak tipi yuvarlak çerçeveler takılarak arıların bal yapmasını sağlarız. Bu şekilde yapılan balda karakovan balı olur eğer herhangi bir şekilde kaktı verilmezse. Daha iyi anlayabilmeniz için aşağıya bununla ilgili resimler paylaşıyoruz ayrıca mutlaka videoları izleyiniz.

NOT: Karakovan balı diye sahte bal yiyeceğinize petek bal veya süzme bal alarak gerçek bal bulabileceğiniz yer varsa oralardan bal alın. Karakovan balı takıntısı yaparak ve yukarıdaki görsellere aldanarak bal almayın. Doğal ve hakiki olsun ama bal olsun. Hangi çiçekten olduğu veya hangi yöreden olduğunun hiçbir önemi yok. Şekersiz olsun en adi bitkiden arı bal yapsın ama doğada öyle bir bitki hiç yok. Bu bilinçle ve görüşle bal tüketin. Önce çevrenizde tanıdığınız ve güvendiğiniz insanlardan bal alın daha sonra farklı kanallardan bal alınız. Asla şunu unutmayın bal arıcıdan alınır. Arıcı olmayandan bal alıyorsanız bazen bal alamayabilirsiniz.

Yazımıza ekleyecekleriniz varsa aşağıda bulunan YORUMLAR kısmından ekleyiniz.

paket arı
Önceki İçerikArı Türleri ve Çeşitleri Nelerdir
Sonraki İçerikArıcılık Yapmak İstiyorum
Subscribe
Bildir

4 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments