Katil afrika bal arıları, hakkında aşağıdaki yazılanları okuyunca çok şaşıracaksınız ve ardından izleyeceğin afrika katil bal arıları hakkında video sizi hayrete düşürecektir. Bu arılardan kaçmak ve kurtulmak neredeyse imkansız ve sonu ölüm oluyor.
7 Eylül 2014’te bir mimar, ABD’nin Arizona eyaletinde çalıştığı bir tavan arasında bulunan Afrika Katil Arıları’nın (veya Afrikanize Katil Arıları) yuvasını istemeden dürttü ve arılar hızla saldırıya geçerek kısa sürede mimarı öldürdü ve alanda bulunan diğer insanları da ağır yaraladılar. Olay yerine kısa sürede ulaşan imha ediciler, yuvanın 2 metreye 1 metre olduğunu ve içerisinde en az 800.000 arıyı barındırdığını söylüyorlar. Tahminlerine göre arılar en az 10 yıldır burada yaşıyorlar. Mimarın ölümü acı verici ve korkunç oldu; ancak bu arılar tam olarak nasıl öldürüyorlar? Davis’te bulunan Kaliforniya Üniversitesi Entomoloji ve Nematoloji Bölümü’nden Dr. Eric Mussen şöyle söylüyor:
“Bunlar, aşırı savunmacı ve baskın arılardır. Katil Afrika bal arıları titreşimlere çok hassastırlar. Eğer birisi yuvalarından birkaç ev ötede bir çim biçme makinasını çalıştırsa bile, muhtemelen kulağınızın duyamayacağı ya da zar zor duyacağı bu titreşimleri kolaylıkla algılayabilirler. Üstelik bundan rahatsız olurlarsa, yakın çevrede bulunan tüm canlıları bundan sorumlu tutarak saldırıya geçebilirler!”
Katil Afrika Bal Arıları, “kontrolden çıkan laboratuvar deneyi” kavramının, Hollywood tarafından uydurulmayan nadir gerçek örneklerinden birisidir. Normalde 1950’lerde Brezilya’daki bal üretimini arttırmak için Batı bal arıları (Apis mellifera) ile Afrika bal arılarının (Apis mellifera scutellata) çaprazlanmasıyla üretilmiştir. Ancak 1957 yılında 26 kovan dolusu arı, laboratuvardan kaçarak vahşi doğaya salınmıştır. Sadece birkaç yıl içerisinde tüm Brezilya’ya, 1980’li yıllarda tüm Güney ve Orta Amerika’ya, 1985 yılında ise Kuzey Amerika’ya ulaşarak yayılmışlardır!
Uyarıldıkları zaman, katil arıların kullandığı ekstra askerler vardır. Bunlar, tehdit altında hemen harekete geçerler ve yuvayı korumaya çalışırlar. Bu arılar, normal bal arılarından birazcık daha ufaktır ve iğne başına taşıdıkları zehir onlarla hemen hemen aynıdır. Ancak mimar Goodwin’i öldürene benzeyen bir savunma saldırısı, yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Çünkü bal arılarının aksine, Afrika Katil Arıları’nın iğnesi memeli derisini de delebilir ve iğne çoğu zaman içeride kalmaz. Normalde bir Avrupa bal arısı yuvasını dürterseniz, en fazla 12-20 defa sokulursunuz, en ekstrem örnekler bile 200’ü geçmez. Çünkü bu arılar kolay ölürler ve çok savaşçı değildirler. Ancak Afrika katil arıları, tek bir saldırıda en az 2.000 defa kişiyi sokabilirler. Bu, vücudunuzun dört bir yanına zerk edilen zehir anlamına gelir.
Boşalttıkları zehrin adı “meletin” adı verilen bir kimyasaldır. Aslında boşaltılan sıvının %50’sini oluşturur; ancak acıya neden olan temel kimyasal budur. Karışım içerisinde bulunan fosfolipaz A2 ise, insan dokularına zarar verebilen bir kimyasaldır. Bu kadar fazla zehrin bir anda boşaltılması, vücudun hızla tepki göstermesine neden olur; ancak çoğu zaman nafiledir. Kimyasal kısa sürede böbrekleri iflas ettirir ve müdahale anında yapılmazsa, saldırının kişinin ölümüyle sonuçlanmasına neden olur.
Üstelik bu arılarla ilgili bir diğer sorun, aşırı baskın karakterlere sahip olmalarıdır. Örneğin vahşi hayatta, daha ağırbaşlı olan Avrupa arılarıyla çiftleşseler bile, yavruları saldırgan ve baskın karakterde olmaktadır. Bu sebeple onları yapay seçilimle sakinleştirmek bile çok zor bir iştir ve çok uzun nesiller alır, hatta pratik olarak imkansız olduğunu düşünenler de vardır. Bu okuduklarınızdan sonra izleyeceğiniz katil afrika bal arıları hakkında videosu sizi daha çok şaşırtacağına eminiz.