Modern arıcılık teknikleri arıcılığın en önemli unsurudur. Çünkü ülke ekonomisine ciddi olarak katkısı olabilmesi için arıcıların modern arıcılık yapması ile mümkündür. Geleneksel arıcılık ile ancak kendi ihtiyacını karşılayan arıcımız, modern arıcılık ile piyasaya bal satışını yaparak ekonomiye katkıda bulunmuş olur. Bu arıcılık türünün başlangıç tarihi 1850’li yıllara dayanmaktadır. Bu yıllarda çerçeve sistemi olan kovanları keşfedilmesiyle başlamıştır.
Modern arıcılık ile geleneksel arıcılığın ayıran en önemli noktalar şunlardır:
- Çerçeve sistemi,
- Hazır temel petek,
- Hazır peteğe arılar tarafından yapılan balın, bal süzme makinesi yardımı ile süzülmesidir.
Çerçeve sisteminin olması arıların nasıl bal yapacağına biz arıcı olarak yol göstermiş oluruz. Arılar bulunduğu ortam nasılsa ona göre şekil alarak bal yapmaya çalışır. Siz arıya temel petek takılmış çerçeveler verirseniz arı buna dışarıdan getirdiği nektarı doldurarak bal yapar. Yaklaşık olarak bir bal arısı 1 kg bal mumunu yapabilmesi için topladığı baldan 10 kg gibi bal yemesi lazım. İşte burada biz hazır petek vererek arının hazır petek yapması için harcayacağı balı biz sağım yaparak almış oluyoruz. Arıların bu şekilde hazır çerçevelere yapmış olduğu balı sağım zamanı aldığımız zaman bal süzen makinesi arıcılığı ile süzme işlemi yapılır ve süzme işleminden sonra tekrar bu çerçeveler bozulmaz ve arıya yeniden verilir. Bu çeçeveler yeniden bal yapması sağlanır yada bir sonraki yıl kullanılmak üzere saklarız.
Hazır peteğin yanı sıra teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte çerçevesi ile hazır petekler üretilmiştir. Yani arının bal yapması gereken altıgen yerleri de yaparak arıların sadece bal doldurma işlemi yapması kalmaktadır. Aynı zamanda plastik çerçevelerde bulunmakta olup arıların plastik petek gözlerine bal doldurarakta bal yapması sağlanır. Tabi bunun doğal olanı saf balmumunda elde edilen hazır peteğin verilmesidir.
Modern arıcılığın diğer geleneksel arıcılık yöntemine göre artıları şunlardır: Arılara hazır petek verilerek arıların petek yapmak ile harcayacağı zamanı bal yaparak geçireceği için daha fazla bal almamızı sağlayacaktır. Bal sağım zamanı çerçeveleri kolaylıkla alara bal sağım işlemini yapabilmekteyiz. Arı kolonilerin kontrolü zamanıdan üstten açararak rahat bir şekilde muayene işlemleri yapılabilir. Bu kontrol esnasında hastalık veya ana arı kontrollerini yapabiliriz. Teknik arıcılıkta 2 yaşına gelmeden ana arı değiştirilir yüzden ana arı değişimi kolay bir şekilde yapılır. Arı oğulları veya zayıf arıların birleştirilmesi modern kovanlarda daha kolay olmakta olup kovanın yönetimi arıcının kontrolündedir. Arıların oğul vermesi engellenebileceği gibi ve güçlü arı kolonilerinden de suni arı oğulu alınabilmektedir. Arı ürünleri olan, balın dışında polen, arı sütü, arı zehiri vb. ürünleri üretmek bu kovanlarda daha kolaydır. Doğada nektar olmadığı zaman takviye beslemeleri yapılabilir ve arı kaybı yaşamadan mevsimleri atlatabiliriz. Sonbahar ve ilkbahar beslemeleri yapılarak arıların o sezonde ve kışta nasıl geçireceğini belirleyebiliriz. Ama ilkel kovanlarda içerde ne kadar bal olduğunu anlamak ve görmek zordur.
Günümüzde her şey yapay olduğu için insanlarda yapay ürünlerde kaçarken balında doğal olanı tercih etmelidir. Ve bizlerinde duymuş olduğu bal üretirken içine suni petek koyuyor musun diye soruyorlar eve koyuyoruz deyince şüphe duyup bal almaktan vazgeçebiliyor. İnsanımız gerçek bal bilmediği gibi yöntem olarakta işin nasıl yapıldığınıda bilmiyor maalesef. Yani onun arasına hazır petek konulmuyor ama balın doğal olduğunu düşünmüyor. Çünkü arıcı vicda sahibi değilse doğal bir bal üretimi yaparken ve arasına hazır petekte koymaz ama şekerin alasını verir. Diğer arıcı modern arıcılık yapar ve asla şeker türü bir destekleme yapmaz ve arıcının balı en doğal ve organik baldır. Biz her zaman diyoruz balı alırken mutlaka tanıdığınız ve bildiğiniz insanlardan bal alınız. Hazır peteği yemeyede bilirsiniz balın etrafını yersiniz ama ortadaki hazır mumdan yapılan peteği yemezsiniz yersenizde bir şey olmaz çünkü o da doğaldır.