Oğulun Kovana Yerleştirilmesi

2
paket arı

Arı kovanlarından çıkar arı oğullarının uzağa kaçmadan ve arılıktan uzaklaşmadan kovana yerleştirilmesi gerekmektedir. Arı oğulunun kovan yerleştirilmesi işlemine başlamadan önce arı oğulunun konulacağı arı kovanı, oğul çıkmadan önce hazırlanması gerekmektedir.

Arı kovanını içine ham petek konulmalıdır. Çünkü arı oğulları boşluğa yerleşmemesi için ve içeride arıların sarabileceği peteklerin olması arının o kovanı daha kolay bir şekilde benimseyecektir. Eğer arı oğulu içeride bulunun petek sayısı kadar arılar yayılmadı ise fazlalık olan çerçevele çıkarılır ve bölme tahtası ile arı sıkıştırılır.

Eğer arı kovanından arı oğulu çıkıp herhangi bir yere konduysa bazı önlemler almak gerekir. Bu şekilde oraya konun arı oğulu rahatsız etmeden daha önceden hazırlanmış olan arı kovanı önüne konularak bırakılır. Kovanın önündeki uçma tahtası kısmına arıların dağılmaması için bir bez serilerek arı oğulunun dağılması engellenmiş olur. Koymuş olduğumuz bu bezin rüzgar ve kaymaması için uçlarına taşlar konulabilir.

Daha sonra ağaçtan bulunan arı oğulunun sarmış olduğu dal kesilerek yavaşça alınıp ve uçma deliğine yakın, beze hafifçe silkelenir. Mum kokusunu alan arı, kovana doğru hızla, tıpkı sürü gibi akar. Arılar bir sürü edası ile girerek ana arı göz ile takip edilir ve kovan girmesi bizim için çok önemlidir. Ana arı yoksa acil olarak bu arı oğuluna ana arı verilmesi gerekebilir. Arılar kısa süre içerisinden tamamen çekilir ve kovan girmiş olacaktır.

Direk arı oğulunu yukarıdan aşağıya yani kovana üstten dökmek, ana arının ve diğer arıların ezilmesine neden olur. Kendi istekleri ile girmeleri daha iyi olacaktır. Ama bir çoğumuz kovanın üstünden oğulu koyma eğilimindeyiz.

Bazen ise arı oğulu kovana yerleşmek istemez ve havalanmak istiyorsa bilin ki ana arısı yok demektir. Bu durumda ana arıyı ya sarıldığı dalda ya da yerde aramak gerekir. Ana arı yaşlı ya da kanatları sakat olabilir. Eğer arılığımızda veya çevrede, arı oğulununa verilerek arıların sakinleşmesi sağlanır. Ana arı bulunamazsa oğul geri dönebilir. Bir hafta sonra, yeni ana arı ile yeniden oğul olarak çıkar.

Yukarıda yazılmış olanlar arı oğulu kovandan çıktıktan sonra, arı oğulunun kovana yerleştirilmesi çalışmalarıydı. Yine arı oğulları hakkında sorunlarınız olursa bizlere Yorumlar kısmında yazabilirsiniz. Aynı zamanda aşağıda bulunan arı oğulunun kovana yerleştirilmesi hakkındaki videoyu mutlaka izleyiniz.

paket arı
Önceki İçerikKış Gününde Bal Çaldılar
Sonraki İçerik2016 Arıcılık Fuarından Görüntüler
Subscribe
Bildir

2 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments