Organik Arıcılık Nasıl Yapılır

Bu yazımızı okumadan önce daha önceki yazmış olduğumuz organik arıcılık isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Organik arıcılıkta bal hep filtresiz ve herhangi bir şekilde ısıtılmadan üretilir. Organik bal üretmek için nektarı toplayan çalışkan bal arıları, parazitik akarları ve hastalıkları kontrol etmek için toksik sentetik kimyasallara ve antibiyotiklere maruz kalmazlar. Toksik olmayan organik yöntemlerin kullanılması, toplanan balın saflığının ve üstün kalitesinin sağlanmasına yardımcı olur. Bu özel bakım, organik arıcılık nasıl yapılır sorusunun yanıtıdır.

Organik ve doğal bir arıcılık yapmak istiyorsanız şehir hayatından ve yerleşim yerlerinden uzak noktalarda bulunarak bir önceki pragrafta da dile getirdiğimiz gibi organik arıcılık isimli yazımızı okuyup buradan devam etmeniz gerekir.

Doğanın Kalbinden Evlere

Organik bal üretmek için kovanınızla nasıl etkileşime gireceğinizi ve neye baktığınızı anlayın. Sorunlu belirtilerin yanı sıra sağlıklı yavru kalıplarını tanımak önemlidir. Kovanın ritimlerini, sürüyü izlemek ve hazırlamak ve ana nektar akışı sırasında kovanlara genel bir bakış kazanmak önemlidir. Ayrıca hastalık ve zararlılara karşı izlemeye de değinecek ve çeşitli akar tedavileri ve zamanlamalarını takip etmelisiniz.

Organik Balın Özellikleri

Arılar tarafından toplanıp kovana alındığında, çiçekli bitkilerin çiçeklerinden elde edilen nektar, yaklaşık yüzde altmış oranında su içerir. Nektarın enzimlerle karıştırılmasından sonra arılar, nem içeriği yaklaşık yüzde on sekiz veya daha az olana kadar kovan içindeki havayı kanatlarıyla birlikte hareket ettirerek suyun çoğunu buharlaştırır. Balın olgunlaştığı nokta budur.

Bal Üretirken Bunlara Dikkat

Olgun bal doğada nem çekerdir. Bu, kendisine nem çekme eğiliminin olduğu anlamına gelir. Bal havaya maruz kalırsa, havadaki nemi emer. Su konsantrasyonu yüzde on sekiz aralığının üstünde olan noktaya yükselirse, maya balda çoğalabilir. Balın nem içeriğinin yüzde on sekiz ile on dokuz veya daha yüksek bir orana yükselmesine izin verildiğinde, doğal olarak ortaya çıkan maya, balın fermente edilmesine ve biraz ekşi olan hoş olmayan bir tat geliştirmesine neden olur.

Organik Bal Bozulmaz

Bal nem çeker olduğu için, unlu mamullerin raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Kurabiye, kek ve hamur işlerinin kuruması daha az muhtemeldir, çünkü içlerinde bulunan bal havadaki nemi emer. Arılar balın fermantasyonunu, ince bir balmumu tabakasıyla kapatarak önler. Bal toplandığında tarakta bırakabilir veya taraktan çıkarabilir ve kavanozlara kapatabiliriz. Nemden korunduğu sürece, insanlarda zararlı hiçbir şey balda üremez.

Organik Bal Isıtılmaz

Kovandan ilk çıkarıldığında, bal tipik olarak sıvı haldedir. Zamanla çoğu bal türü gibi kristalleşmeye ve opak hale gelmeye başlar. Balın raf ömrünü sıvı formunda uzatmak için, bal işlemcilerinin çoğu, kristal şekerleri eritmek ve balı rahatlatmak için kristalize edilmiş balı ısıtır. Maalesef bu pişirme işlemi çiğ balda bulunan enzimleri yok eder ve balın narin lezzetini mahveder. Bu nedenle organik bal ısıtılmaz.

Paylaş