Bal alırken süzme bal mı yoksa petek balı mı almanız gerektiği konusunda bir şeyler yazmaya çalışacağız. En önemlisi de petek bal alırken neye dikkat etmeniz gerektiği anlatacağız. Bu yazıyı okuduktan sonra gönül rahatlığı ile petek bal alabilirsiniz.
Ülkemizde diğer ülkelere göre petekli bal tüketim alışkanlığı daha fazla olmaktadır. Diğer ülkelerde fazla olmayan bir alışkanlık aslında petekli bal tüketimi. Seviyoruz balı petekli yemeyi. Daha doğal mı hissettiriyor, yoksa damak zevkimi tartışılır. Ancak bilimsel bir gerçek var ki arı mumunun hiçbir besin değeri yok, insan vücudu tarafından sindirilemiyor ve insan vücuduna hiçbir faydası yok.
Yani petekli balı yemenin damak lezzeti dışında hiçbir kazancı yok. Aksine milli bir servet yitiriliyor. Çünkü 1 kg bal üretebilmek için arılar 10 kg bal tüketmek zorunda kalıyorlar. Bundan dolayı ki petekli bal süzme baldan daha pahalıdır. Yediğiniz 1 kg petekli balın içindeki 50 g mum aslında 500 g bal değerinde ve bunun için aslında 1 kg bal yerken 1.5 kg bal parası ödüyoruz. Bir de petekli bal alırken hep dikkat ederiz şöyle bembeyaz olsun, kara petek olmasın. Her gözü sır mumla kapatılmış olsun boş göz olmasın. O kadar yanlış bir alışkanlık ki. Ah bir bilseniz beğenmeyip de almadığınız o kara mumlardaki karalığın sebebini. Arılar bal depoladıkları petek gözlerini aynı zamanda yumurtalarını bırakmak için de kullanırlar. Ancak arılar petek gözüne yumurta bırakmadan önce petek gözünü mikron kalınlığında ince bir propolis tabakasıyla sterilize eder, yumurtasını öyle koyar. Propolis de nedir dediğinizi duyar gibiyim, propolis arıların kovan içi sterilizasyonu sağlamak, ışık ve soğuk gelen yerleri kapatmak için kullandıkları koyu kahverenginde bir arı ürünüdür.Arıların çiçeklerden aldıkları özle ürettikleri propolisin adı son dönemlerde oldukça sık duyulmaya başladı ve hakkında birçok bilimsel çalışma yapılmakta.
K.T.Ü. Tıbbii Biyokimya Ana bilim dalı başkanlığında yapılan araştırmalar sonucu propolisin çok yüksek oranda antioksidan özelliği olduğu, flavonoidler bakımından zengin olduğu ve kanser hücreleri üzerine etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Ancak peteklerin neden kara olduklarını anlatmak için değinmek istedim. Sonuç olarak aslında beğenmeyip de almadığımız burun büktüğümüz o kara peteklerin kara olmalarının sebebi arıların o peteğe daha önce yavru atmış olmaları ve yavru atmadan önce de propolis ile temizledikleri gerçeğidir. Bir çerçeveye ne kadar çok yavru atılmışsa o kadar kara olur. Para verip de almaya kalksak kilogram fiyatı bin lirayı bulan propolisi petekte olunca almıyoruz. Ne kadar ironik değil mi?
Bir de çok kesin ve de doğru bir kanı olmasa da ben her zaman baştan aşağı bembeyaz olan tüm gözleri dolmuş dibine kadar sır mumla kapanmış peteğe şüphe ile yaklaşırım. Çünkü bir peteğin baştan aşağı tüm gözlerinin dolup bembeyaz sır mumuyla kapatılması için ya sezonun çok harika geçmesi, arının kovana çok iyi bal getirip tüm petek çerçevelerini doldurması lazım ya da arıya şeker şurubu verilerek tüm gözlerin doldurulmasını sağlamak lazım ki böyle durumlarda ben ikinci durumun oluşma ihtimalini yüksek tutarım. Bu demek değildir ki baştan aşağı dolu olan bembeyaz petekli ballar şekerlidir, ancak yarısına kadar dolu, ondan biraz aşağısı yarım dolu dibi de boş olan üstten ortalara kadar sırlanmış olan bir balın şekerli olma olasılığı diğerine göre daha az. Çünkü zaten arıya şeker veriliyor olsaydı arı o peteği doldururdu demek ki doğadan alacak bir şey bulamamış arıcı da petek tamamlansın diye müdahale edip arıya şeker vermemiş ki petek boş kalmış. Bu konuyu en iyi şekilde kapak resmimiz açıklamaktadır aynı zamanda galeri kısmına benzer resimler ekliyoruz.
Sonuç olarak nereden bal alırsanız alın gerçek ve güvendiğiniz insanlardan bal almayı unutmayın. Size bal alacağınız zaman nasıl hareket etmeniz gerektiği ve nasıl bal tahlili yapabileceğinizi anlatmaya çalıştık. Sizinde petek ve süzme bal hakkında tecrübelerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.