Varroa Nedir

0
Varroa Nedir
paket arı

Değerli arıcılarımız, bir çok arıcının korkulu düşmanı olan varroa hastalığı arıların sönmesine ve arıların zayıflamasına sebep olmaktadır. Konuya detaylı bir şekilde incelemeye başlayalım.

varroa nedir 2Genel olarak ülkemiz arıcılık potansiyeli açısından çok zengi olmasına rağmen ama kovan sayısında düşüş vardır. Özellikle sonbahada 100 arı kovanı ile giren arıcılar ilkbahara acaba kaç kovan ile çıkabiliyor bu önemli bir soru teşkil etmektedir. Arılarda ölüm oranları genel olarak sonbahar ayında yani kışa girmeden önce gerçekleşmeye başlıyor. Varroa kontrol altında tutulduğu zaman hiç korkulacak bir hastalık değildir. Ama asla varroa hastalığını hafife almayın çünkü arıcılıkta önemli yere sahip olan hastalık çeşitlerinden biridir.

Varroa Nedir?
Sadece bal arıları kolonilerinde olan, bal arısı kurtçuklarında üreme yeteneğine sahip ve yaşamlarını arı kolonilerinde sürdüren, Türkiye’de arıcılık sektörünü tehdit edecek kadar zararlı dış parazittir.

varroa nedir 1Bal arılarından ilk önce 1960’lı yıllarda görülmüştür. Aslında ilk görüldüğü arı türü Apis Cerena denilen Hindistan bölgesi arısıdır. O bölgedeki Apis Cerena’lardan da incelemek üzere bölge dışına akademik çalışmalar için çıkarılmış. Böylece varroa ile mücadele edebilen bir türden edemeyen bir türe geçen varroa, arıcılığın başına bela olmaya devam etmektedir. Ülkemize ilk olarak Trakya tarafından 1975 yılında giriş yapıyor. Çünkü, ayçiçeği tarlaları varroa için uygun transfer ortamı olmaktadır. Sağlıklı kovanlara en yoğun bulaşıklık ayçiçeği bölgelerinde gerçekleşir. Bu bölgeye götüren arıcıların daha sonra arıların alıp Anadolu taraflarına geldiği zaman oradaki varroa parazitini tüm ülkeye yayılmaya başlamıştır.

varroa nedir 3Trakya’dan Anadolu’ya dönen kolonilerin, aynı yılın sonbaharında Ege ve Akdeniz’e çam balı ve kışlatma için geçişleri ile hızla yayılmıştır. 1977-1978 yıllarında Ege Bölgesinde görülmeye başlamış ve 4-5 yılda tüm ülkeye yayılmıştır. İlk yıllarda büyük tahribatlar vererek yaklaşık 600.000 koloninin sönmesine sebebiyet vermiştir.

İlkel olarak arıcılık yapan arıcıların kovanları hızla sönmeye başlamıştır. Çünkü bu tür kovanlarda varroa hastalığı tespit edilemediğinden ve bir çok bu arı hastalığnı bilmediği için bilinçsiz olarak kayıplar olmuştur. Aynı zaman ülkemizde yeni bir hastalık olduğu için ülkemizde satışı yapılan varroa ilaçı bulunmamaktadır. Zamanla modern ve teknik arıcılığa uygun kovanlar yapılmış ama malasef hastalık her yere yayıldığı için artık günümüzde kovanı takip etmek zorundayız en ufak bir ihmal kovanın sönmesine kadar götürebilir.

Son olarak varroa nedir konusu ile ilgili yazmış olduğumuz yazılar ve resimler için Arıcı Halil Bilen’in sitesinden alınmış olup kendisine teşekkür ederiz. Bir sonraki yazımızda varroa nasıl bulaşır isimli yazımızı yazacağız.

paket arı
Önceki İçerikArı Kamyonu Kaza Yaptı
Sonraki İçerikVarroa Nasıl Bulaşır
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments